Filmfestival Gent eert Romy Schneider met grote expo

Aan de hand van professionele en persoonlijke memorabilia schetst de tentoonstelling een compleet beeld van het filmicoon dat dertig jaar geleden overleed.

Van 12 oktober, enkele dagen na de opening van het Gents filmfestival, tot 13 januari 2013 kunnen filmliefhebbers die niet vies zijn van een tentoonstelling hun hart ophalen in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster te Gent. De expo ‘Romy Schneider’, georganiseerd door de Deutsche Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen, belicht het stormachtige leven van de actrice met memorabilia als foto’s, filmposters, onuitgegeven brieven en kostuums. Kortom, genoeg om uw anders zo goed verborgen voyeuristisch dorst te laven.

De levensloop van Romy Schneider vertoont meer pieken en dalen dan de gemiddelde Ronde van Frankrijk. Schneider, née Rosemarie Magdalena Albach, zal voor velen eeuwig bekend blijven door haar hoofdrol in de ‘Sissi’-trilogie, de filmreeks uit de jaren vijftig waar u steeds van weg zapt rond de kersperiode. Er vallen echter ook andere, helaas minder bekende, hoogtepunten te ontdekken op haar palmares van net geen zestig films. Zo is er ‘The Trial’ (1962) van Orson Welles, gebaseerd op Kafka’s roman, ‘What’s new pussycat’ (1965) waarin ze opdraaft naast Peter O’Toole en een jonge Woody Allen, en ‘Ludwig’ (1972) van Luchino Visconti. Tot vijf keer toe was ze genomineerd als beste actrice voor de César Award (die ze tweemaal kon verzilveren), maar bovenal staat de actrice gekend om haar niet onaardige snoetje.

Op persoonlijk vlak gaat het Schneider heel wat minder voor de wind. Haar biografie leest dan ook als een Griekse tragedie. Schneiders relaties met mannen lopen keer op keer op een sisser af. Tussen 1959 en 1964 is ze verloofd met Alain Delon, een acteur die ze leerde kennen op de set van ‘Christine’. Schneiders eerste man, Harry Meynen, pleegt zelfmoord en met Daniel Biasini, haar tweede man, zal ze uiteindelijk zes jaar getrouwd zijn tot 1981. Dat jaar is niet alleen een rampjaar door de scheiding, maar vooral door de gruwelijke dood van David, Schneiders zoon uit haar eerste huwelijk, die om het leven komt door een val op een hek. Na zijn dood stort Schneider zich op de drank. Nog geen jaar later wordt Romy dood aangetroffen in haar woning in Parijs, officieel door een hartstilstand, officieus door een overdosis slaappillen. Ze laat een dochter na, Sarah Biasini, uit haar tweede huwelijk. (MVG) Expo ‘Romy Schneider’, van 12/10/2012 tot 13/01/2013, Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content