Open brief van 500 auteurs die bezorgd zijn om privacy

Vijfhonderd auteurs uit de hele wereld uiten in een open brief hun bezorgdheid over onze privacy. Met hun brief roepen de auteurs op tot democratie in het digitale tijdperk en een bevrijding van de “bespioneerde mens”.

De Standaard publiceert dinsdag die brief, net als onder meer The Guardian, Le Monde, Frankfurter Allgemeine, El País en De Volkskrant.

“Met de hulp van de internetbedrijven verzamelt en bewaart de overheid uw gegevens, zodat ze uw consumptie en gedrag kan voorspellen”, stellen de 500 vast. “De onschendbare integriteit van het individu is de basispijler van de democratie. Een bespioneerde mens is geen vrije mens. Een bespioneerde maatschappij is geen democratie.”

De ondertekenaars menen dat overheden en bedrijven “systematisch misbruik maken van hun macht”. “Spionage is diefstal. Deze gegevens zijn geen openbaar bezit: ze zijn van ons. En wanneer men ze gebruikt om ons gedrag te voorspellen, berooft men ons van het voor de democratische vrijheid cruciale principe van de vrije wil.”

“Wij eisen voor alle mensen het recht om te beslissen in welke mate hun persoonlijke gegevens mogen worden verzameld, bewaard en verwerkt.” De 500 auteurs roepen de Verenigde Naties op het centrale belang van de burgerrechten in het digitale tijdperk te erkennen en vast te leggen in een internationaal verdrag tot bescherming van de digitale rechten.

De brief kwam er op initiatief van de Duitse schrijvers Juli Zeh en Ilija Trojanow. In eigen land ondertekenden onder meer Saskia De Coster, Luuk Gruwez, Bart Moeyaert, Elvis Peeters, Walter Van den Broeck, Miriam Van hee, David van Reybroeck, Annelies Verbeke, Paul Verhaeghe en Joke van Leeuwen de brief.

Andere grote namen zijn Nobelprijswinnaars Orhan Pamuk, J.M. Coetzee, Elfriede Jelinek en Günter Grass en de Nederlanders Geert Mak en Arnon Grunberg.

De petitie kan getekend worden op change.org/surveillance. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content