Achtjarig meisje maakt einde aan seksistisch gelabelde kinderboeken

Verhalen voor meisjes. © -

‘Piratenboeken enkel voor jongens? Zo niet!’ dacht de achtjarige Els toen ze een kinderboek over zeerovers in handen kreeg met het label ‘voor jongens’ op. Ze startte een petitie om het onderscheid tussen zogenaamde meisjes- en jongensboeken aan te vechten en won.

Toen haar school in Londen een boekenmarkt van uitgeverij Scholastic organiseerde, kon Els haar frustratie niet verbergen. Ze wou een piratenboek, maar dat zou enkel voor jongens bestemd zijn. ‘Niet mokken’, raadde haar moeder aan. ‘Als je iets wil bereiken, moet je actie ondernemen.’ Els voegde de daad bij het woord en startte een petitie.

Meisjes houden van prinsessen, jongens van piraten

‘Niet elk meisje houdt van prinsessen in roze jurken. Iedereen is anders en zo hoort het’, zegt de wel zeer jonge activiste. Met de steun van haar vrienden, leraren en ouders verzamelde ze al snel tachtig handtekeningen. Zo wil ze de stereotypering in kinderboeken stopzetten. Want meisjes kunnen even goed van piraten en sport houden en jongens van dieren en koken, toch? ‘Ik wil niet dat mijn vrienden zich eenzaam voelen omdat ze niet mogen lezen wat ze willen.’

Leone, de moeder van Els contacteerde de medewerkers van de Let toys be toys campagne, die strijden voor de afschaffing van genderlabels op boeken en speelgoed. Volgens Jess Day van Let toys be toys dragen uitgeverijen een grote verantwoordelijkheid. ‘Labellen op basis van geslacht zendt een verkeerde boodschap uit naar jongeren.’ Zo stond op de site van Scholastic onder het boek oorlogsverhalen voor jongens volgende reactie: ‘Ik heb enorm genoten van dit boek, ook al ben ik een meisje.’ Day hekelt het tweede deel van die zin.

Gendergelijkheid

Uitermate enthousiast over het initiatief van Els, stuurde de actiegroep de petitie op naar Scholastic. Met resultaat, want Scholastic en acht andere uitgeverijen hebben besloten om de op sekse gerichte marketing van boeken stop te zetten. Alle ‘voor jongens’ en ‘voor meisjes’ labels worden weggehaald en boekomslagen met seksistische titels worden heruitgegeven. Om maar aan te tonen wat een achtjarig meisje kan doen voor de gendergelijkheid. (FDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content