Zwitser Milo Rau nieuw artistiek leider NTGent

Milo Rau © IIPM

Het Gentse stadstheater NTGent heeft met Milo Rau een nieuw artistiek leider, na het plotse vertrek van Johan Simons vorige zomer.

Rau laat zich omringen door dramaturg Steven Heene (NTGent) en zijn medewerker, dramaturg Stefan Bläske (International Institute of Political Murder/IPIM).

Uit 24 kandidaten weerhield een expertenjury er twee en die voerden inhoudelijke gesprekken met de leiding. Voorts ondergingen de kandidaten bij Hudson een test rond leiderschap, communicatievaardigheden, conflictmanagement en persoonlijkheid.

“En dat is een procedure zoals we die nooit gekend hebben, wij niet maar ook niet in artistieke milieus in Vlaanderen,” onderstreepte NTGent-voorzitter Luc Van den Bossche.

De veertigjarige Zwitser wil NTGent niet alleen lokaal, maar ook internationaal tot zijn recht laten komen.

De keuze voor Milo werd ook in unanimiteit genomen. “Milo Rau en zijn team hebben een uitdagend artistiek plan voor NTGent uitgetekend”, zegt Luc Van den Bossche. “Zij geloven in het ensemble en willen geëngageerde voorstellingen maken.”

Het is als een gearrangeerd huwelijk, erkent dramaturg Steven Heene. “Maar ik ken het werk van Milo van voor ik hem persoonlijk leerde kennen vorig najaar”, zei Heene. Het soort “docu-theater” van Milo, nieuwsgierig naar wat in de onmiddellijke omgeving leeft, trekt hem aan.

Of het NTGent met een buitenlandse artistiek leider niet in dezelfde impasse zal geraken zoals bij Johan Simons, die door de acteurs te vaak als afwezig werd gezien? “Er is een groot engagement om hier te wonen en te werken”, zegt Heene. Milo Rau verduidelijkte dat hij na een internationaal project in de week in Gent wil komen wonen. Rau en Bläske kennen de Vlaams/Belgische theaterscène overigens ook goed, want de voorbije jaren werkten ze samen met de Gentse huizen Campo en Vooruit en Kunstenfestivaldesarts in Brussel.

De veertigjarige Zwitser wil NTGent niet alleen lokaal, maar ook internationaal tot zijn recht laten komen. “Maar eerst wil ik de groep tot een ensemble vormen,” zei Rau, die niet uitsluit dat acteurs zullen vertrekken of nieuwe aangetrokken zullen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content