Guido Lauwaert

Zes vragen aan Helen Mirren

Guido Lauwaert Opiniemaker

Helen Mirren is amper te benaderen. Maar dat geldt niet voor onze verslaggever, Guido Lauwaert.

Een afspraak met Helen Mirren trachten te fiksen via haar agent is verloren moeite. Ook de persverantwoordelijke van de productie stuurt je wandelen. Publiek is er altijd voor de producties van West End Londen. Het enige waar het perskantoor in geïnteresseerd is, is in de kritieken van de Britse en Amerikaanse critici van de kwaliteitspers. Zij beslissen of een stuk voortijdig van de affiche wordt gehaald, of verlengd wordt. De perslui van the continent, een uitzondering niet te na gesproken, interesseert ze geen ene moer.

Wat de vasthouder en de ‘mindere’ daarom te doen staat, wil hij de veelgelauwerde actrice ontmoeten, is haar een brief te schrijven en die afgeven aan het achterpoortje van het theater. Niet met een vraag om een gesprek, maar met een voorstel. Het doek was nauwelijks gevallen of uw dienaar stond aan de achterdeur. Een productieassistente had een schrijfplank met een blad waarop enkele namen van vrienden en twee, drie uitzonderingen. Bingo! Een minuut later stond hij in het overvolle artiestenfoyer. En lukte het hem oog in oog te staan met de queen-actrice.

Knack Focus: Miss Mirren. I wrote you a letter. Did you read it?

Mirren: A letter?

Knack Focus: Met de vraag om in Gent, België, wanneer het u past, gedurende een half uur sonnetten van Shakespeare te komen voordragen. Ziet u dat zitten?

Mirren: O! Yes, that letter. Sorry, I did read it. It was such a marvellous proposition, but I am fully booked for the next four years. And my free evenings I reserve them to be at home, with my family. An actor has two lives. De kwestie is die mooi met elkaar te verzoenen.

Knack Focus: Het is niet de eerste maal dat u de Queen speelt. Telkens in een andere context, maar toch; wordt u dat niet beu?

Mirren: Not at least! De eerste maal was ik Queen Elizabeth the first. De tweede maal was the second Elizabeth, yes, maar in een film. Dit is de eerste maal dat ik haar speel op het toneel. En zoals u zei, in een geheel andere invulling. In dit stuk staat de queen er door haar premiers, is zij onderwerp zowel als lijdend voorwerp.

Knack Focus: U doet zowel toneel, film als televisie. Wat draagt uw voorkeur weg?

Mirren: Het zijn verschillende vormen van eenzelfde kunst. Alle drie doe ik dolgraag, maar ik probeer wel een evenwicht te behouden. Tussen een film een toneelstuk, om vervolgens een paar maanden aan televisie te geven.

Knack Focus: Toch moet u een voorkeur hebben?

Mirren: Theatre, of course. Maar je moet af en toe afstand nemen. Om te weten hoeveel je naar het podium en de magie van de voorstelling verlangt. Sorry, but I must go now. Over een half uur wil ik thuis zijn. Een paar vrienden wachten. En morgen en zondag heb ik twee voorstellingen per dag.

Knack Focus: Miss Mirren. It was short but splendid. Thank you, really. Laatste vraag. Heel kort. Wilt u signeren?

Ik gaf haar mijn pen en zij signeerde op de voor de hand liggende plaats: De laatste pagina van het tekstboek.

Guido Lauwaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content