Zes Vlaamse Televisiesterren waar we wel enthousiast over zouden zijn

Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Eerlijk: nu De ideale wereld niet eens genomineerd is als beste informatieprogramma, kunnen wij niet eens meer interesse véínzen voor de Vlaamse Televisiesterren. Maar omdat wij nooit kritiek geven zonder opbouwend te zijn: zes alternatieve tv-awards waar we wél enthousiast over zouden kunnen zijn.

1. Minst gelukkige quizkandidaat

Zes Vlaamse Televisiesterren waar we wel enthousiast over zouden zijn
© gf

Er was de juffrouw uit Sint-Truiden, die ‘pech had met de vragen’ in Blokken en eindigde op min 130 punten. Er was Peter van Diesen, die negentien kandidaten wegspeelde in De Canvascrack, één tafel verwijderd was van de titel van Supercrack en de bijbehorende eeuwige roem, om dan te horen te krijgen dat het programma definitief afgevoerd werd. Maar de meest ongelukkige quizkandidaat van het tv-seizoen 2014-2015 was de juffer die de tip ‘Deze man leerde ons de geur kennen van ‘Teen Spirit” kreeg in Valkuil.

Er stond een foto van Kurt Cobain boven.

Eronder: de letters ‘.U.T C..AI.’

Tuurlijk, je kunt niet alles weten. Dat je bij ‘Teen Spirit’ aan een film van Jan Verheyen denkt, dat je het woord ‘Nirvana’ in de eerste plaats met een privésauna in Kontich associeert en dat je je meent te herinneren dat grunge kort is voor ‘brunch rond een grillplaat’: geen probleem. Dat kan allemaal. Maar als twintig jaar oprakelen van Ossebolle O de mensheid één ding geleerd heeft, is dat: zeg nooit, nooit zomaar wat op tv als je het niet zeker weet.

De juffer in kwestie zei ‘Wout Cardain’.

Uiteraard bestaat daar nu een Facebookpagina van.

1723 likes.

Gezien in Valkuil

Oeps 😉

Posted by VTM on vrijdag 6 februari 2015

2. Beste michelwuytsisme

Zes Vlaamse Televisiesterren waar we wel enthousiast over zouden zijn
© gf

Michel Wuyts is een man die van krachtige, beeldende taal houdt. Het soort man dat, als Luca Paolini in Gent-Wevelgem Daniel Oss voorbijsteekt, niet kan zeggen: ‘Paolini haalt Oss in.’ Neen. Want: ‘Oss’ lijkt op ‘os’. Een os is een stier zonder noten. Wat een opening schept tot krachtig, beeldend taalgebruik inzake noten. En dan krijg je: ‘Paolini castreert Oss.’

Beeldend. Krachtig. Slaat op niks.

Voor het mooiste wuytsisme van het seizoen 2014-2015 moesten we evenwel bij zijn nabespreking van het BK veldrijden zijn, waarin Wuyts de prestatie van Sven Nijs in woorden probeerde te gieten. Te uwer herinnering: even had het geleken alsof Sven Nijs opnieuw even goed fietste als de voorbije jaren, maar dan zakte hij toch weer in. Maar waarom zou je ‘zoals de voorbije jaren’ gebruiken als je ook ‘uit de oude doos’ kunt gebruiken? Waarom zou je ‘goed fietsen’ zeggen als je ook ‘lekker draaien’ kunt hanteren? En waarom ‘draaien’ als ‘wentelen en keren’ min of meer hetzelfde betekent? En dan zeg je, voor je het weet, iets als: ‘Nijs, die zoals in zijn lekkere oude doos wentelt en draait. Maar dan zie je dat die oude doos nog niet helemaal gevuld is met energie.’

Een vrijblijvende tip, Michel: als je beeldspraak bouwt rond ‘oude doos’, mijd dan de woorden ‘lekker’, ‘erin wentelen en keren’ en ‘vullen’. Visueel is dat heel, heel verwarrend.

3. Meest geslaagde product placement

Zes Vlaamse Televisiesterren waar we wel enthousiast over zouden zijn
© gf

Als je erin slaagt de sponsorbriefing ‘Doe iets met onze wodka dat zowel de decadentie van ons merk in de verf zet als waarschuwt voor de gevaren van eyeballing’ in één beeld te gieten, dan maken wij daar een diepe buiging voor. Een eervolle vermelding in de categorie meest geslaagde product placement gaat dan ook naar de Grey Goose-wodka in het oog van Harry in The Sky Is the Limit. De nanoseconde tussen ‘Pow! Pow! P…’ en ‘Ow, shit!’: beste ooggerelateerde tv-moment sinds die ene agent vrijwillig de effecten van pepperspray voor de camera testte.

Niettemin: de Alternatieve Televisiester gaat naar Singl3s, dat erin slaagde haast argeloos de Nissan van de sponsor in de date tussen Sofia en Guga te verwerken. Wij recappen: Sofia zegt tegen Guga dat haar gesponsorde Nissan vuil is. Guga zegt dat dat meevalt. Sofia fluimt op de gesponsorde Nissan. Sofia dwingt Guga om zijn hemd uit te doen. Sofia trekt haar echte topje uit. Sofia kruipt op het bovenlijf van Guga. Sofia en Guga muilen. Guga spuit ondertussen van op kruishoogte met een tuinslang de auto af. Er is softerotica die geloofwaardiger aanvoelt, maar niettemin zei Sofia achteraf: ‘Dat is heel spontaan gekomen. Ik heb zoiets van: als je het voelt, moete het ook doen.’

Nissan. Als je het voelt, moete het ook doen.

Prima slogan wel.

4. Meest authentieke voxpop

Zes Vlaamse Televisiesterren waar we wel enthousiast over zouden zijn
© gf

Wij zijn grote voorstanders van voxpops. Geen betere manier om complexe materie naar het volk te brengen. Als Rock Werchter bijvoorbeeld een week vervroegd wordt, waardoor het festival potentieel in de examentijd valt, kun je dat dilemma perfect duiden door enkele jongeren daarover naar hun mening te vragen. Jongeren op het Kolonel Dusartplein in Hasselt bijvoorbeeld.

En zo kregen we in november vorig jaar plots Jongen met Muts in Het journaal. Gevraagd naar wat hij van de problematiek vond, antwoordde Jongen met Muts: ‘Da is nie chic eigenlijk, want weet ge, de meeste wille zo naar fuif gaan en zo ge hebt festival en zo kent ge. En euh, daarom als ge examens moeten maken en vervroegd een week, sjnap ge, da is, da gaat niet.’ Gevraagd of hij naar Rock Werchter zou gaan, antwoordde hij: ‘Kweetnie, jo, misschien wel, misschien nie, hangt ervan af wat mijn planning is daarvoor, sjnap ge.’ En gevraagd of, áls hij naar Rock Werchter zou gaan, dat een probleem zou zijn, antwoordde hij: ‘Ik heb geen examens. Sjnap ge?’

Samengevat kunnen we dus stellen dat de Jongen met Muts geen examens had en niet wist of hij naar Rock Werchter wilde gaan, maar hypothetisch wel kon stellen dat mocht hij examens hebben en Rock Werchter wilde frequenteren, ‘da is, dat gaat niet’. Misschien is dat alleen grappig als u de humoristische kant van het oneigenlijk gebruik van de stemloze fricatief ‘sj’ inziet.

Misschien anders ook.

Bekijk hier de video(laatste jongen aan het woord)

5. Meest ongemakkelijke moment in de zetel

Zes Vlaamse Televisiesterren waar we wel enthousiast over zouden zijn
© gf

De Jadicalisering van Jejoen Bontinck. De nieuwe Tourduivel. Een neutrale toelichting bij Theo Francken. Die hele aflevering met Michel Verschueren. Laat ons eerlijk zijn: De ideale wereld verdient gewoon zijn eigen categorie. De Vlaamse Televisiester voor meest geschifte Ideale wereld-moment. Ook al omdat er een afgetekende winnaar zou zijn voor 2014-2015: Seksuele voorlichting met groenten, een fragment waarin Liesa Naert seksuele voorlichting gaf met een zure augurk, een komkommer, een rauwe soepkip, een natte perzik, een flacon mayonaise met spuitkop, een chocopot en twee cavaillonmeloenen. Laat ons zeggen dat de seksuele metaforiek nieuwe grenzen verkende.

‘Hoe? Dat hebben we toch al vaker gezien?’ horen we u denken.

Nee.

Niet op deze manier.

Het eindigt met Naert die met een kleenex de mayonaise uit de soepkip veegt. Meest ongemakkelijke moment in de zetel van het tv-seizoen.

‘Nou, schat, wat was dat?’

‘Ik wil het er niet over hebben.’

6. Beste hypothetische brainstorm

Zes Vlaamse Televisiesterren waar we wel enthousiast over zouden zijn
© gf

‘Oké, team. Koen Wauters is aan boord. Tom Waes heeft toegezegd. Het enige wat we nu nog moeten doen is interessante, maatschappelijk verantwoorde opdrachten verzinnen waarvan we vermoeden dat ze minstens 1,9 miljoen kijkers zullen lokken.’

‘Misschien denk ik hier heel ver out of the box, maar wat denken jullie van frituursnacks?’

‘Hoe bedoel je?’

‘Nou, Wauters die het tegen Waes opneemt in het maken van frituursnacks?’

‘Zit iets in. Berenpoten of zo?’

‘Viandellen?’

‘Wacht eens. Hoe heten die stukjes vlees op een stokje?’

‘Satés?’

‘Ik bedoel die met zo’n korstje rond.’

‘Sitosticks?’

‘Die ja.’

‘En klaar. Wie belt er Mora?’

(Video: vanaf minuut 16)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren

Op 18/4 in het Plopsatheater in De Panne. De prijsuitreiking komt dit jaar niet op tv.

Partner Content