Zes maanden schorsing voor NBC-ankerman Brian Williams

Brian Williams in 2012, toen hij een eredoctoraat ontving van de George Washington Universiteit © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Brian Williams, de nieuwsanker die door zijn netwerk NBC geprezen werd als de ‘meest betrouwbare stem in het nieuws’, wordt door de zender voor zes maanden geschorst. Omdat hij onbetrouwbaar bleek.

De schorsing werd in een memo aangekondigd door Deborah Turness, hoofd van de nieuwsafdeling van NBC.

Tot vorige week was Brian Williams de meest bekeken nieuwsman in de VS. Toen bleek dat hij een in toenemende mate leugenachtige versie gegeven had van een incident in Irak. Daar was hij in 2003, een halfuur tot een uur na de feiten, in een niet beschoten helikopter geland op de plek waar een door een granaatvuur geraakte helikopter was neergekomen. In zijn verslag, onmiddellijk na de feiten, liet hij uitschijnen dat zijn helikopter in formatie vloog met het geraakte toestel. En naderhand ging Williams, onder meer in The Late Show van David Letterman, beweren dat hijzelf in het geraakte toestel had gezeten. Dat verhaal herhaalde hij vorige week, en enkele inzittenden van de helikopter wezen hem in interviews en op Facebook terecht.

Maar ook in zijn verontschuldiging en rechtzetting bleef Williams insinueren dat hij op korte afstand van de geraakte helikopter vloog, terwijl er geen sprake was van een gezamenlijke vlucht.

‘Tweede kans’

In het voorbije weekend had Williams aangekondigd dat hij enkele dagen zou terugrtreden, maar sindsdien zijn vragen gerezen over andere reportages van Williams, onder meer over de reportage die hij draaide tijdens de overstromingen in New Orleans, waar hij rapporteerde een lijk te hebben zien drijven op een plek waar er volgens reddingswerkers geen doden waren gevallen.

De NBC-nieuws-topvrouw neemt hem blijkens haar memo kwalijk dat hij in zijn rechtzetting maar ook daarbuiten niet waarheidsgetrouw is geweest. Als “ankerman van het avondnieuws heeft hij de verantwoordelijkheid waarheidsgetrouw te zijn en de strenge criteria van de nieuwsafdeling altijd te handhaven.”

Turness vermeldt in haar memo dat de grote baas van NBC, Steve Burke, heeft laten weten dat Williams een tweede kans verdient. “Brian heeft zijn diepe spijt betuigd en zet er alles op in om het vertrouwen van iedereen terug te winnen”.

Analyse

De leugen van Williams is de voorbije dagen eindeloos geanalyseerd in de Amerikaanse pers. Williams was graag bereid in entertainmentshows op te treden, misschien ook om zo een jeugdig publiek aan te spreken, terwijl de traditionele nieuwsuitzendingen zo langzamerhand vooral bejaarde kijkers aantrekken. Sommigen speculeren dat die tweespalt tussen entertainment met straffe verhalen en nieuwsgaring met strenge criteria voor hem niet vol te houden was.

Er komen nu ook verhalen boven over collega’s die gewaarschuwd hadden voor het opschonen van reportages door Williams.

Hijzelf weet zijn “verkeerde herinnering” aan de oorlogsstress, waar een reporter anders mee zou omgaan dan een soldaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content