Els Van Steenberghe

Wim Helsen wint belangrijke cabaretprijs

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Wim Helsen wint voor de tweede keer in zijn carrière de belangrijkste cabaretprijs uit de Lage Landen. Hij ontvangt de Poelifinario 2013 voor ‘Spijtig spijtig spijtig’.

Zondag 29 september 2013 zijn de winnaars van de Nederlandse VSCD Cabaretprijzen 2013 – de Poelifinario en de Neerlands Hoop – bekendgemaakt. Wim Helsen wint met Spijtig, spijtig, spijtig de Poelifinario 2013; de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Louise Korthals wint de Neerlands Hoop 2013, de cabaretprijs voor die veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief.

De uitreiking van de cabaretprijzen vond plaats in De Kleine Komedie te Amsterdam. Hier werden de juryrapporten van de genomineerden voorgelezen evenals The State of the Art (waarin de jury een lans brak voor een avontuurlijker en minder op de ‘grapdichtheid’ gericht cabaret).

De jury zegt over Spijtig, spijtig, spijtig van tweevoudig Poelifinario-winnaar Wim Helsen: ‘Het is altijd spitsuur in het hoofd van Wim Helsen. Hij projecteert zijn angsten op het publiek, dat de achterdocht van de cabaretier tegen wil en dank overneemt en constant vastgeroeste meningen moet bijstellen. Het is een mooi filosofisch betoog met krankzinnige voorbeelden en uitstapjes, waarbij aanklager, verdediger en de persoon in de beklaagdenbank voortdurend van positie wisselen. Misverstand op misverstand stapelt zich op en goede bedoelingen raken bekneld in krampachtige pogingen om toch maar vooral politiek en sociaal correct te zijn. Uiteindelijk is er maar een gradueel verschil tussen de uitspraak ‘schuldig’ of ‘spijtig’. Wim Helsen stelt ons na een aantal opprogramma’s ook in Spijtig,spijtig, spijtig niet teleur. Wim T. Schippers lijkt voor deze Vlaamse reus het woord ‘gekte’ te hebben uitgevonden. Helsen won eerder de Poelifinario, in 2009 met Het uur van de prutser. In 2004 won hij de Neerlands Hoop.

De Neerlands Hoop 2013 is voor Louise Korthals. Over haar Vlieguur zegt de jury het volgende: ‘Wat een energie, wat een drive, maar bovenal: wat een geboren performer. Ze gebruikt een klassiek kleinkunstformat waarin ze zich duidelijk thuis voelt.’

De prijzen bestaan uit fotoportretten van de bekroonden, gemaakt door Maarten Corbijn (alias Corbino), die worden opgenomen in de ‘Fotoportrettengalerij Cabaretiers’ in De Kleine Komedie Amsterdam. De gelauwerden krijgen een gegraveerde spiegel overhandigd als prijs. De spiegel staat symbool voor het portret dat van hen gemaakt gaat worden.

Meer info: http://www.promotiepodiumkunsten.nl/promotie/vakprijzen/vscd-cabaretprijzen/over-de-vscd-cabaretprijzen

(E.V.S.)

Smaakmakers:

Spijtig spijtig spijtig:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vlieguur:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content