Wie wordt De Allerslimste?

© VRT

Vanavond start op één De Allerslimste. Erik Van Looy: ‘Zoals Elio di Rupo weet, houdt Bart De Wever zich altijd aan zijn beloftes.’

De Allerslimste, vanaf maandag 6/12 op één.

Er is, zoals altijd bij De Slimste Mens, de voorbije weken al heel wat rond te doen geweest, maar nu is het officieel: de 30 namen voor De Allerslimste, de ‘best of’ waarin de sterkste kandidaten tegen elkaar in het strijdperk treden zijn bekend. Onverwachte namen zijn daar natuurlijk niet bij, want het gaat hier om diegenen die in het verleden het hoogst gescoord hebben in De Slimste Mens. Eerst werden de drie finalisten van elke reeks uitgenodigd, daarna volgden de kandidaten met het hoogste aantal deelnames en als iemand niet kon of wou, ging de beurt naar de volgende op de lijst.

Was het gemakkelijker om de mensen te overtuigen om mee te doen met ‘De Allerslimste’, nu ze er al eens gezeten hadden? Erik Van Looy: Ik heb in februari beslist om de beste kandidaten op te bellen, en op twee – drie dagen tijd had bijna iedereen ja gezegd. Er zijn slechts vier mensen die niet meedoen: Karl Vannieuwkerke en Peter Vandermeersch, omdat het niet in hun agenda paste, en Greet Op De Beeck, die het echt niet zag zitten. En ik: ik heb zeven keer meegedaan aan het eerste seizoen, dus in principe had ik ook mogen deelnemen. Maar ik kon niet (lacht).

Ik had eerlijk gezegd gedacht dat het veel moeilijker zou zijn, vanwege de drukke agenda’s en omdat die mensen al een groot stuk van hun vrije tijd opgegeven hebben voor hun eerste deelname. En ook omdat De Slimste Mens zo gemediatiseerd is, meer dan ikzelf en sommige kandidaten soms zouden willen. Toen ik Linda De Win getelefoneerd heb, was heel die mediastorm net gaan liggen: dan getuigt het toch van moed van haar om meteen ja te zeggen.

Aan de andere kant denk ik dat het geen slecht idee was om Bart De Wever en Caroline Gennez toen al te contacteren, voor de verkiezingen. (lacht). Zij hebben er even over nagedacht, maar toch bijna meteen toegezegd. En zoals Elio Di Rupo weet, is De Wever iemand die zich altijd aan zijn beloftes houdt (lacht).

‘Hij gaat wel naar De Slimste Mens, maar niet naar deze uitzending’, zei Alexander De Croo op de radio over de afwezigheid van De Wever op het debat na ‘Plan B’. Van Looy: Ik heb me ook afgevraagd of je in het huidige klimaat wel politici kon uitnodigen. Maar De Allerslimste is een wedstrijd en die moet fair verlopen. Als iemand op basis van het aantal deelnames verdient om deel te nemen, kun je ze moeilijk niet opbellen. Ze moeten zelf kunnen beslissen.

Maar De Wever had dus al in februari toegezegd? De laatste weken werd er nochtans druk over zijn deelname gespeculeerd. Van Looy: Ja, maar er verschijnt heel veel over het programma dat niet honderd procent op feiten gebaseerd is. Ze hebben over Alain Grootaers of Bart Peeters ook geschreven dat ze niet mee zouden doen.

Wat gebeurt er als hij en Gennez op de dag van de opnames moeten gaan onderhandelen? Van Looy: Dan neemt iemand uit de reservelijst hun plaats in. Het zou jammer zijn natuurlijk, maar ik lig er niet van wakker. Ik weet dat die telefoon kan komen. Enfin, die telefoon hoeft niet eens te komen: als morgen blijkt dat er over een paar weken nieuwe verkiezingen zijn, dan weet ik hoe laat het is.

Stefaan Werbrouck

Het volledige interview met Erik Van Looy leest u in Knack Focus van 1 december 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content