Wie worden de winnaars en verliezers van het nieuwe TV-seizoen?

De messen zijn gewet, de posities ingenomen en de schema’s bekend. Op welke momenten van de avond zal de strijd dit tv-najaar het heetst zijn? En wie worden de winnaars en verliezers? Onze prognose.

19.45uConcurrenten: Iedereen beroemd & Thuis (één), De Kruitfabriek (VIER), Familie (vtm), Login & TerZake (Canvas)

De start van de primetime, het moment waarop de kijkers naar de rest van de tv-avond moeten worden geloodst, en dus de plaats waar de grote kanonnen worden ingezet. Niet toevallig begint VIER zijn uitzendingen volgende maandag – na een korte introductie – met de eerste aflevering van De Kruitfabriek: daardoor zullen nog meer kijkers de actuashow leren kennen, wat Tom Lenaerts en co een boost moet geven voor de rest van het najaar.

Toch lijken één en vtm goed gewapend tegen het geweld van VIER, met programma’s die heel erg verschillen van De Kruitfabriek. Familie (dat vtm vroeger op de avond heeft gezet) en Thuis hebben als soaps een heel trouw publiek, Iedereen beroemd mikt op de fans van Man bijt hond en heeft het voordeel dat het al enkele weken loopt. Het grootste slachtoffer zou wel eens Terzake kunnen worden, dat net als De Kruitfabriek vist in de vijver van al wie in de actualiteit geïnteresseerd is, dat met Login niet bepaald een geweldige locomotief heeft en ook al afgelopen is als Tom Lenaerts ermee ophoudt om kwart voor negen.

Winnaars? VIER, één & vtm Verliezer? Canvas


18.30u Concurrenten: Voor de show (vtm), Blokken (één), Plan B (VIER)

Achttien jaar gaat Blokken al mee, en al even lang hebben de concurrenten geprobeerd om Ben Crabbé klein te krijgen. De quiz van één blijft echter onklopbaar, en aangezien Dagelijkse kost nu als trekker fungeert, is het helemaal onbegonnen werk. VIER probeert het toch met Plan B, een lifestylemagazine voor de inspiratieloze Vlaming, dat eigenlijk een beetje lijkt op een synthese van alle kook-, interieur- en tuinprogramma’s die vandaag al lopen op de andere zenders. Een ernstige tegenstander voor Blokken is het dus waarschijnlijk niet, maar Plan B zou wel showbizzjournaal Voor de show extra pijn kunnen doen.

Winnaars? Één Verliezer? vtm & VIER
19.00u Uitdagers: Het Journaal (één), Het Nieuws (vtm), Komen eten (VIER)

De keuze van VIER om geen echt nieuwsprogramma te maken en de actualiteit te bundelen in De Kruitfabriek, is op zich niet onlogisch: niet alleen is een journaal duur, je moet ook meteen de concurrentie aangaan met zowel Het Journaal als Het Nieuws, twee bastions die samen zowat twee miljoen kijkers halen. De zender hoopt duidelijk wel dat De Kruitfabriek ervoor zorgt dat mensen de journaals overslaan. Zo komt er meer ruimte vrij voor Komen eten, dat wellicht de minst benijdenswaardige positie in het programmaschema heeft gekregen. Het blijft toch een serieuze gok: het vernieuwde Komen eten is veel minder uitlachtelevisie dan vroeger, zodat de fans van de VT4-versie er misschien op zullen afknappen. En zullen diegenen die wel kunnen vallen voor de warmere aanpak echt Het Journaal / Het Nieuws inruilen voor kookreality?

Winnaars? vtm & één Verliezer? VIER
20.45u Concurrenten: De slimste mens (VIER) versus de rest

De afgelopen seizoenen stond De slimste mens telkens laat in de avond geprogrammeerd maar voor zijn tiende verjaardag kreeg de quiz promotie naar de absolute primetime, waar hij vier avonden op rij op het scherm komt. Wellicht een gouden zet: De slimste mens is niet alleen het sterkste merk in de VIER-catalogus maar ook een programma dat je bij voorkeur live bekijkt, en de concurrentie op dit tijdstip – Eeuwige roem, Boer zkt vrouw, De vijfhoek, So You Think You Can Dance, Pubers van streek, In de mix… – stelt niet zoveel voor. Als we één tijdstip moeten uitkiezen waar één en vtm klappen zullen krijgen, dan zouden we ons geld hierop inzetten.
Winnaar? VIER Verliezers? één & vtm 21.30u Concurrenten: In Godsnaam (VIER), De bende Haemers (VIER), Vermist (VIER), Man bijt hond (VIER), Clan (vtm), Telefacts (vtm), Code 37 (vtm), Villa Vanthilt (één)

Als De slimste mens potten breekt, dan zitten de VIER-programma’s die daarna komen redelijk gebeiteld. Dat is vooral voor docuserie De bende Haemers goed nieuws – In Godsnaam, het vernieuwde Man Bijt Hond en Vermist kunnen op hun eentje ook wel een publiek trekken. Met Clan, dat schitterend is begonnen, en het populaire Code 37 heeft vtm op dit tijdstip ook twee stevige ijzers in het vuur, al vrezen we dat zeker die tweede nog vaker uitgesteld zal worden bekeken dan voorheen. Als de verkiezingsprogramma’s van de VRT, die eind september Villa Vanthilt aflossen, daartegen willen opboksen, kunnen ze misschien beter Bart De Wever een vaste rubriek geven.
Winnaar? VIER & vtm Verliezer? één

Weekend Concurrenten: Belgium’s Got Talent (vtm), Midsomer Murders (één), The Mentalist (VIER), Deadline 14/10 (vtm), The Spiral (één)

De strijd tussen de zenders wordt dit najaar vooral in de week uitgevochten, en dan nog hoofdzakelijk van maandag tot donderdag: zowel op vrijdagavond als in het weekend woedt de concurrentie minder hevig. Op vrijdagavond haalt VIER The Mentalist van stal, de populairste krimi die VT4 in de portefeuille had. Misschien kan Simon Baker dankzij De Kruitfabriek extra publiek aantrekken, maar we vrezen dat de reeks vroeger al aan haar plafond zat. Belgium’s Got Talent wordt dus wellicht de winnaar, ook al hangt rond het programma niet dezelfde buzz als bij The Voice.

In het weekend houdt VIER vast aan de vroegere VT4-formule van blockbusters en Amerikaanse reeksen: dat betekent dat de zondagavond, waar Woestijnvis toch enkele van de grootste successen uit de geschiedenis scoorde, voorlopig open ligt. Vtm zou daar met Deadline 14/10 het laken naar zich toe moeten kunnen trekken, zeker aangezien fictieconcurrent The Spiral niet goed genoeg is om de handicap van anderstaligheid te overwinnen.
Winnaar? Vtm Verliezer? VIER Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content