WAK verenigt de Europese amateurkunstenaars

Volgende week start de Week van de Amateurkunsten (WAK). De zestiende editie is meteen een internationale editie.

Vanaf vrijdag 22 april 2011 tot en met zondag 1 mei 2011 organiseert het Forum voor Amateurkunsten de zestiende editie van de Week van de Amateurkunsten, kortweg ‘WAK’.

In 150 gemeenten gaan de zogeheten WAK-coördinatoren aan de slag om (het werk van) de amateurkunstenaars binnen hun gemeente aan het (grote) publiek voor te stellen. Om die week tot een succes te maken, wordt niets aan het toeval overgelaten.

WAK-gemeente

Naast WAK-coördinatoren, is er ook een WAK-meter – televisiepresentatrice Annabelle Van Nieuwenhuyse. Er is zelfs een WAK-lied, geschreven en gezongen door Mira. De muziek werd gecomponeerd door de jonge accordeonist Elke De Meester. Op 22 april 2011 wordt het startschot gegeven in ‘WAK-gemeente’ Lommel. Uit alle kandidaturen werd Lommel als de ‘WAKkerste gemeente’ geselecteerd.

Jonge Amateurkunsten

De reden? Lommel voldeed aan alle voorwaarden, zo klinkt het bij het Forum, en de gemeente waakt er onder meer over dat er creatief met het WAK-lied wordt omgesprongen. Bovendien werken de Lommelse WAK-coördinatoren intensief samen met de lokale jeugdbeweging. De participatie van jongeren aan de amateurkunsten is een belangrijk aandachtspunt van het Forum voor Amateurkunsten.

Een andere trend waar het Forum de komende jaren wil op inzetten is de participatie van jongeren. Nu al meldden zich tientallen jeugdhuizen, academies, kinderopvangverblijven en scholen aan als actieve partner van de Week van de Amateurkunsten. Scholen kunnen trouwens voor het eerst deelnemen aan de wedstrijd KlasseKunst. Een initiatief, i.s.m. het tijdschrift Klasse, dat creatieve schoolprojecten beloont met een muzisch lespakket.

Naast samenwerking met jongeren, stimuleert het Forum ook cross-over tussen amateur- en professionele kunstenaars. De samenwerking tussen de professionele zangeres Mira en amateurkunstenaar Elke De Meester voor het WAK-lied is daar een voorbeeld van. Evenals de toneelvoorstelling Verder (Toneelgroep NUNC) of het Kaaimanfestival in Turnhout.

Ja, ik wil

2011 is het Europese Jaar van de Vrijwilliger, dus zet WAK ook daarop in en streeft tijdens deze editie naar uitgesproken samenwerking tussen amateurkunstenaars en vrijwilligers onder de noemer ‘Ja, ik wil’. Want de vrijwilligers vormen mee de ruggengraat van de amateurkunsten.

Vrijwilligers zijn alom tegenwoordig, in het bijzonder in de amateurkunstensector. In de eerste plaats zijn amateurkunstenaars zelf vrijwilligers die willen en doen, hun hart volgen en hun liefde voor kunst gepassioneerd bedrijven.

Maar niet alleen deze ‘vrijwillige’ kunstenaars verdienen een pluim, ook de vrouw die de programmaboekjes uitdeelt, de jongen achter de bar, de man aan de kassa en het meisje aan de vestiaire…

Zij die gratis en voor niets een handje toesteken, uit idealisme of gewoon voor het plezier.

Zij die veel tijd en energie steken in het reilen en zeilen van hun organisatie of vereniging.

Zij die er altijd zijn.

Internationaal

Het Forum voor Amateurkunsten beschikt, na vijftien edities van de WAK, over voldoende expertise inzake het organiseren en coördineren van zulk een evenement. Vanaf dit jaar organiseren ook Nederland en Schotland een WAK, geheel naar ‘Vlaams model’.

Zowel Nederland als Schotland organiseren vanaf dit jaar ook een Week van de Amateurkunsten geheel naar Vlaams model: WAK-coördinatoren verspreid over de regio’s stimuleren samenwerking, verzorgen promotie, enthousiasmeren en ondersteunen de kunstenaars, … Daarnaast wordt in Nederland, ook naar Vlaams voorbeeld, een WAK-lied gecomponeerd. De WAK als pronkend Vlaams exportproduct dus!

In Schotland vindt de Voluntary Arts Week plaats van 6 tot 14 mei 2011. In Nederland vindt de Week van de Amateurkunst, in een organisatie van het sectorinstituut amateurkunst Kunstfactor, plaats van 14 tot 21 mei 2011. En het Britse VAN (Voluntary Arts Network) wil de WAK-week in 2012 in heel Groot Brittannië introduceren.

Het Forum voor de Amateurkunsten is uiterst trots op het Europees succes van het WAK-concept en droomt al van intensieve samenwerking tussen Europese amateurkunstenaars in de toekomst.

Els Van Steenberghe

INFO: www.wak.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content