Waarom Astrid Bryan een Televisie Ster verdient

Bij de uitreiking van de Vlaamse Televisie Sterren kan Astrid Bryan worden uitgeroepen tot populairste televisiepersoonlijkheid van Vlaanderen, en haar ‘Astrid in Wonderland’ tot populairste televisieprogramma. Wij hopen alvast dat dat gebeurt, en we leggen je uit waarom.

‘Oh my god.’ Als we geld zouden moeten inzetten op welke zin er zaterdag tijdens de uitreiking van de Vlaamse Televisie Sterren zeker te horen zal zijn, dan is dit toch onze eerste keuze. De kans is namelijk groot dat Astrid Bryan, de vrouw die de woorden zo vaak in haar onnavolgbare Antwerps-Amerikaanse accent uitspreekt, een award wint, en dus naar het podium wordt geroepen om haar fans te bedanken.

Bryan en haar programma Astrid in Wonderland werden door de tv-kijkers genomineerd in de categorieën Populairste Televisiepersoonlijkheid en Populairste Televisieprogramma, en aangezien diezelfde mensen de jongedame in de afgelopen maanden hebben uitgeroepen tot ‘Meest Glamoureuze BV’ (tijdens de Story Awards) en bijna tot Vrouw van het Jaar (in Humo’s Pop Poll, waar ze – ten onrechte natuurlijk – enkel Angela Merkel moest laten voorgaan) lijkt ze gebeiteld te zitten.

In het verleden hebben we ons soms wat minnetjes uitgelaten over Astrid Bryan en haar realitysoap, dus laten we er nu maar meteen voor uitkomen: als ze een Vlaamse Televisie Ster wint, dan is dat verdiend. Weliswaar niet omdat ze zo veel talenten heeft of omdat de reeks waarin ze de hoofdrol speelt echt iets voorstelt. (Ze maakt trouwens kans op drie prijzen, want Astrid in Wonderland werd door de Academie ook opgenomen in de categorie ‘beste realityprogramma’. Maar goed, het moet ook weer niet al te gek worden.) Wel omdat ze symbool kan staan voor hoe een bepaald deel van de Vlaamse televisie vandaag werkt, hoe iets wat succes heeft wordt gedeconstrueerd en herverpakt in lichtjes andere producten, zodat de hele molen kan blijven draaien.
Na de eerste verschijning van Bryan in het vtm-programma Vlaamse Hollywoodvrouwen, en vooral de weerklank van haar monoloog over de ‘pussywagon’, volgde de rest bijna automatisch: uitgebreide portretten in de media, een eigen realitysoap, opgemerkte actes de présence in Vlaamse discotheken, deelnames aan spelprogramma’s zoals Blokken en De Pappenheimers, een bijrol in The Loft… Het begint een beetje het televisie-equivalent te worden van de manier waarop de financiële tovenaars van Wall Street de hele wereld hun waardepapier hebben verkocht, ook al waren hun producten afgeleid van de hypotheekleningen van Amerikanen zonder job of spaargeld.

Ondertussen is Bryan zelfs een soort product placement. Samen met het nieuws dat zij kans maakt op de titel van Populairste Televisiepersoonlijkheid kwam ook het bericht dat ze een bijrolletje krijgt in het nieuwe seizoen van Mooi & Meedogenloos. Niet het rolletje op zich is echter belangrijk – dat is nauwelijks een paar zinne-tjes groot – maar wel dat haar avonturen op de set, ‘van de repetities in de kleedkamer, haar ontmoeting met de wereldberoemde cast tot haar allereerste echte acteermoment in de tv-studio in Hollywood’, aldus het persbericht, te zien zullen zijn in het tweede seizoen van Astrid in Wonderland. En nog belangrijker: haar gastrol is meteen ook de aanleiding voor VijfTV, de thuiszender van Bryan, om de Amerikaanse soap weer uit te zenden.

Astrid Bryan zou ook niet misstaan in de erelijst van de Vlaamse Televisie Sterren, integendeel. De Academie heeft namelijk van bij het begin meer de nadruk gelegd op populariteit en kijkcijfers, en glamour verkozen boven inhoud. In plaats van bijvoorbeeld programma’s die onder de radar van het grote publiek blijven in de spotlights te plaatsen, geeft men er liever aandacht aan diegenen die er al meer dan genoeg hebben gekregen. Een award voor Astrid in Wonderland zou in dat opzicht minder verrassend zijn dan een nominatie voor bijvoorbeeld de documentairereeks Elements.

O ja, nog één ding: Bryans grootste concurrent zaterdag is Jeroen Meus, die eveneens twee keer is genomineerd in de populariteitspoll. Mocht u alsnog overwegen om op de chef-kok te stemmen in plaats van op haar, bedenk dan het volgende: Meus zal de prijs in een van de volgende jaren vast wel eens in de wacht slepen, maar het zou ons toch verbazen mocht Bryan in de toekomst nog vaak genomineerd worden. Je kunt je ‘fifteen minutes of fame’ nu eenmaal niet eindeloos oprekken.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content