VTM schrapt teletekst vanaf november

© x

De teletekstpagina’s van VTM zijn nog beschikbaar tot 31 oktober 2014, daarna wordt deze dienst stopgezet. Enige uitzondering is de teletekstondertiteling via T888, die zal ook na 31 oktober 2014 nog beschikbaar blijven.

Volgens Sara Vercauteren, woordvoerster van omroep VMMA, heeft VTM Text als informatiekanaal zijn tijd gehad en wil de zender vooral inzetten op nieuwe media zoals haar website en sociale media zoals Facebook en Twitter. “Het heeft nog weinig zin om bijvoorbeeld het programma-overzicht op VTM Text te zetten in het tijdperk van de digicorder, een toestel dat deze informatie direct geeft en bovendien ook toelaat om een programma meteen voor opname te programmeren. Jonge kijkers halen hun informatie liever via websites op. Teletekst is in 2014 een verouderd medium geworden”, zegt Sara Vercauteren.

VTM Text brengt ook berichtgeving over de populaire duivensport, maar de duivenmelkers kunnen daarvoor voortaan bij Vier Text terecht. De Koninklijke Bond van Duivenliefhebbers heeft daarvoor bij de andere Vlaamse privé-omroep, Vier, afspraken kunnen maken. “Ook bij Vier en Vijf zetten we natuurlijk vooral in op de nieuwe digitale media en op de moderne technologie”, zegt woordvoerder Kristof Demasure van Vier en Vijf, “maar wij hebben op korte termijn geen plannen om het analoge teletekstkanaal af te schaffen.”

Teletekst werd in 1980 gelanceerd door de openbare omroep BRT, destijds de enige tv-zender in Vlaanderen.Ook 34 jaar later zien ze aan de Reyerslaan de Teletekstpagina’s nog altijd als een nuttig informatiekanaal, al is de interesse van het publiek de laatste jaren gedaald, van 576.000 bezoekers in 2010 tot een goeie 180.000 vorig jaar. “We stellen inderdaad een dalende trend vast, maar we bereiken nog steeds mensen met Teletekst”, zegt Emmanuel Rottey, hoofredacteur nieuwsgaring en online bij VRT nieuws.

“In 2013 deden dagelijks gemiddeld 182.251 Vlamingen een beroep op Teletekst via het klassieke televisiescherm. En daarbij nog eens 20.000 met de mobiele app en via de website van Eén. Uit die laatste cijfers merken we dat Teletekst vooral wordt opgezocht voor het weerbericht en voetbaluitslagen. Er is dus nog een trouw publiek voor. Daarnaast is het verstrekken van informatie via Teletekst ook een opdracht uit onze beheersovereenkomst.” (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content