VRT gaat Songfestival in Azerbeidzjan niet boycotten

De VRT doet niet mee aan de boycot van het Eurovisiesongfestival in Azerbeidzjan, maar gaat de situatie in het land wel kaderen.

De VRT doet niet mee aan de boycot van het Eurovisiesongfestival in Azerbeidzjan, maar gaat de situatie in het land wel kaderen. Dat verklaarde minister van Media Ingrid Lieten dinsdag in de Commissie Media van het Vlaams Parlement.


Groen, Open Vld en LDD wilden van de minister weten hoe zij tegenover het Eurovisiesongfestival in Azerbeidzjan staat. Er doen immers verhalen de ronde over onterechte onteigeningen om de hal te kunnen bouwen waar het evenement plaatsvindt en het land respecteert ook in bredere zin niet altijd de mensenrechten. Dat leidde al tot een boycot van de wedstrijd door IJsland en Armenië.


Minister Lieten benadrukte dinsdag dat de VRT autonoom beslist over de uitzending en dat een boycot vooralsnog niet aan de orde is. “Het is een liedjeswedstrijd, een apolitiek gebeuren”, aldus Lieten. “Ik zou het echter wel appreciëren als de VRT de situatie in het land kadert.”


Volgens de minister zal de openbare omroep in de aanloop naar het festival aandacht besteden aan de mensenrechtenschendingen in de actualiteitsprogramma’s. De meeste parlementsleden in de Commissie waren het ermee eens dat er niet lichtzinning moet worden omgesprongen met een boycot. Ze overwegen wel een parlementair initiatief op poten te zetten om zeker te zijn dat de omkadering er komt. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content