Vlaming wil meer humor op openbare omroep

© Belga

Uit een universitair onderzoek blijkt dat Vlamingen willen meer humoristische programma’s op de radio- en tv-netten van de openbare omroep.

De Vlamingen willen meer humor op de radio- en tv-netten van de openbare omroep. Dat is een van de bevindingen in het boek ‘De VRT in de 21ste eeuw’, dat onderzoeksresultaten van de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel bundelt.

In het document zijn, naast een reeks meningen over de wenselijkheid van een openbare omroep, de conclusies van een uitgebreide publieksbevraging terug te vinden. Daarbij kwamen enkele opvallende bevindingen bovendrijven, zegt professor communicatiewetenschappen Hilde Van Den Bulck, die samen met haar VUB-collega Karen Donders het onderzoek leidde.

Grappiger VRT

Zowel op radio als op tv willen de Vlamingen vooral meer humoristische programma’s. Op tv is er ook vraag naar meer documentaires en meer films.

“Andere opvallende vaststelling is dat er weinig animo is voor interactiviteit met de VRT”, aldus Van Den Bulck. Alle oproepen tot twitteren en sms’en ten spijt wil slechts 20 procent van de ondervraagden op de een of andere manier kunnen deelnemen aan het programma waarnaar hij kijkt.

Wat de inkomsten betreft vindt de gemiddelde Vlaming dat de VRT zijn overheidsdotatie mag aanvullen met reclame, maar dan vooral op de radio. Meer dan 40 procent is gekant tegen reclamespots op televisie, hoewel de programma’s op Eén al geruime tijd omgeven worden door ‘sponsorboodschappen’.

De onderzoekers willen met hun publicatie geen pasklaar antwoord geven op de vraag of de VRT nog een nut heeft in de 21ste eeuw. “We hopen dat het boek een ruim lezerspubliek vindt, dat zelf zijn mening vormt en die kenbaar maakt aan de omroep”, besluit Karen Donders. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content