Vlaanderen plant testevenement met 1.000 jongeren in Hasselt

© Getty

De Vlaamse regering wil een testevenement organiseren voor 1.000 studenten en jongeren in de Grenslandhallen (park H) in Hasselt. Dat hebben ministers Zuhal Demir, Jan Jambon en Ben Weyts vrijdag bekendgemaakt. Het plan moet wel nog goedkeuring krijgen van de federale ethische commissie.

Net als in enkele andere landen, zoals Nederland, wil Vlaanderen een testevenement lanceren om na te gaan hoe evenementen op een veilige manier kunnen georganiseerd worden. Het testevenement moet perspectief geven aan jongeren en aan de noodlijdende evenementensector.

Het evenement komt er in de tweede helft van april in de Grenslandhallen van Hasselt (park H). Alle 1.000 aanwezige studenten en jongeren zullen drie verschillende coronatesten moeten ondergaan: een klassieke PCR-test, een klassieke antigeentest en een zelftest.

Quarantaine

Tijdens het testevenement zelf kunnen de aanwezigen terug kunnen genieten van een echte concertervaring, mét dansen en zingen, en zonder mondmaskers of social distancing. Achteraf worden alle deelnemers gevraagd om een quarantaineperiode van een week te respecteren, tot ze een opvolgtest (een klassieke PCR-test) ondergaan.

‘Of we dat nu willen of niet, sneltesten en zelftesten zullen een cruciale rol spelen wanneer opnieuw gefeest wordt. Uiteraard moeten deze dan wel bruikbaar en betrouwbaar zijn. Net daarom zijn testeventen cruciaal. Zij kunnen de sleutel zijn tot een zomer vol plezier’, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Dat het testevenement speciaal op maat van studenten en jongeren wordt georganiseerd, is geen toeval. ‘Studenten gaan al lang gebukt onder zowat het strengste coronaregime. We willen dus hen de allereerste kans bieden om te genieten van een optreden. Op die manier kunnen we wat positief perspectief bieden aan een groep die enorm veel heeft moeten missen’, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content