Vlaanderen investeert half miljoen euro in renovatie van De Roma

Roma, voor OMD Stad Antwerpen © Stefan De Wickere

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz investeert 517.500 euro in vzw De Roma. Deze middelen zijn bestemd voor de renovatie van het balkongedeelte in de cinemazaal en de installatie van een hedendaags ventilatiesysteem.

‘We willen deze unieke volksschouwburg, die volledig gedragen wordt door vrijwilligers, alle kansen bieden om ook de komende decennia een prominente rol te spelen in het Antwerpse culturele landschap’, stelt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD).

Met ruim tweeduizend zitjes was De Roma ooit de grootste cinema van Antwerpen. Nadien stond het majestueuze gebouw twintig jaar te verkommeren. Maar dankzij een leger vrijwilligers is het gebouw al ruim tien jaar ‘een heus volkspaleis waar een divers publiek getrakteerd wordt op een breed gamma aan muziek, theater- en filmvoorstellingen’.

Sinds de grootschalige renovatie die de heropening van de zaal in 2003 voorafging, is er permanent geïnvesteerd in de renovatie van de infrastructuur en de verbetering van het comfort voor de vele duizenden bezoekers.

Nu dringt zich een nieuwe grondige aanpak van de theaterzaal op. Er moet een oplossing komen voor de gebrekkige ventilatie en temperatuurregeling. Die zal het comfort van de bezoekers verbeteren en ook een oplossing bieden voor de schade aan het gebouw ten gevolge van de sterke condensatie.

Met de investeringsmiddelen zal verder de houten balkonvloer, die na 86 jaar intensief gebruik volledig versleten is, worden vervangen. Tenslotte krijgt de zaal ook 442 nieuwe balkonzetels. De oude, modellen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, zijn niet meer te herstellen. Maar om de sfeer van vroeger te behouden, worden ze vervangen door replica’s.

‘Uniek cultureel instituut’

Om deze investering financieel mogelijk te maken maakt minister van Cultuur Sven Gatz een eenmalig bedrag van € 517.500 vrij. Eerder meldden de stad Antwerpen en het district Borgerhout dat ze respectievelijk 105.000 en 15.000 euro zullen bijdragen. Hierdoor kan de vzw Roma de werken definitief aanbesteden en in één operatie tijdens de zomermaanden uitvoeren.

‘De Roma vervult een unieke rol in het diverse Borgerhout en bij uitbreiding in de stad Antwerpen’, stelt minister Gatz. ‘Nadat vele honderden vrijwilligers zich gedurende vele jaren belangeloos hebben ingezet om van deze plek een uniek cultureel instituut te maken, ben ik blij dat we vanuit Vlaanderen ook ons steentje kunnen bijdragen aan de renovatie van dit beschermd monument.’

‘Het Dak Eraf’

Ook De Roma zelf is uiteraard erg tevreden met de extra middelen. “De tijd dat de temperatuur en de luchtvochtigheid hoog opliepen is bijna voorbij”, klinkt het in een mededeling. “We zijn verheugd dat deze zware investeringen mee gedragen worden door onze subsidiënten.”

Vanaf 22 juni gaat De Roma drie maanden dicht voor de werkzaamheden aan zowel de buiten- als binnenkant. Afsluiten doet de cultuurtempel op zaterdag 20 juni met een concert van Bart Peeters die onder de noemer “Het Dak Eraf!” een speciale “festival-feest-set” voor een staand publiek zal brengen samen met Raymond van het Groenewoud en Tutu Puoane.

(EVS/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content