Vlaamse Opera en Koninklijk Ballet Vlaanderen heten voortaan ‘Kunsthuis’

© Belga

De fusie tussen de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet Vlaanderen is rond, de eengemaakte culturele instelling heet vanaf volgend seizoen “Kunsthuis”, gevolgd door de merken “Opera Vlaanderen” en “Ballet Vlaanderen”.

In oktober 2010 besliste de Vlaamse regering om over te gaan tot een fusie tussen de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet Vlaanderen. De samenwerking, waarbij de vzw Koninklijk Ballet Vlaanderen ingekanteld wordt in de Vlaamse Opera, komt er eind van de maand op vlak van management, bestuur, facilitaire diensten, orkest en koor, maar de twee behouden wel hun eigen artistieke autonomie.

Internationale audit

De keuze voor de fusie is niet ingegeven door besparingen, maar door de conclusies van een internationale audit, benadrukt Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), onder meer bevoegd voor Cultuur. De minister wees erop dat Vlaanderen 791.000 euro extra financiële steun verleend, waardoor de totale jaarlijkse subsidie op 24,5 miljoen euro komt. Daarnaast werd ervoor gezorgd dat de historische schuld van het Ballet vereffend is.

‘Kunsthuis’ wordt meteen de grootste culturele instelling van Vlaanderen. De instelling wil ook meer haar thuisbasis Gent en Antwerpen verlaten en in Vlaanderen en internationaal toeren. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content