Vlaamse Monumentenprijs 2011 gaat naar Gentse abdijsite ‘De Bijloke’

De Gentse abdijsite ‘De Bijloke’ sleept de Vlaamse Monumentenprijs 2011 in de wacht.

Het totaalproject van de restauratie en herbestemming van de abdijsite ‘Bijloke’ in Gent, is de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2011 en ontvangt een geldprijs van 15.000 euro.

De minister van Erfgoed kent de Monumentenprijs elk jaar toe aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie.

Stadsmuseum STAM

Het bekroonde project is de restauratie en herbestemming van het voormalige abdijcomplex tot een nieuw stadsmuseum: het STAM. Voor de realisatie van het project zijn twee delen van de voormalige abdij die in het begin van de 19de eeuw van elkaar gescheiden werden, namelijk het Bijlokemuseum en het Bijlokeklooster met bijhorende tuinen, opnieuw samengevoegd tot één geheel.

Om de onthaalfaciliteiten onder te brengen, was ook een nieuw inkomgebouw nodig, dat in verbinding staat met de twee delen van het complex. Zoals bij zoveel herbestemmingen stonden de opdrachtgever, de stad Gent, en de architecten hier ook voor een potentieel conflict tussen het behoud van de erfgoedwaarden van de oude abdijsite en de verwachtingen en eisen die gesteld worden aan een hedendaags onthaalgebouw. Dankzij creativiteit en innovatiekracht is voor dat conflict een passende oplossing gevonden.

Toegankelijk

“De omvorming van het abdijcomplex tot het stadsmuseum is een prachtig voorbeeld van hoe je op een geïntegreerde manier en op basis van een interdisciplinaire aanpak een volledige site kan restaureren, herwaarderen en herbestemmen. Dit prachtige monument is bovendien ook toegankelijk voor het publiek, zodat iedereen kan meegenieten van de investering van de restauratie”, aldus minister Bourgeois bij de bekendmaking van de winnaar eerder vandaag.

Open Monumentendag Vlaanderen

Voor de Vlaamse Monumentenprijs 2011 waren er 61 geldige kandidaten. Voor elke provincie werd één laureaat gekozen: het molendomein Scherpenbergmolen uit Malle in de provincie Antwerpen, de archeologische site ‘De Rieten’ uit Meeuwen-Gruitrode in de provincie Limburg, de herbestemming en restauratie van het Gentse Stadsmuseum het STAM in Oost-Vlaanderen, de restauratie van het Van Reethgebouw en de Boodschapkapel uit Heverlee in Vlaams-Brabant en de renovatie van het vissersvaartuig de ‘Martha’ uit Koksijde in West-Vlaanderen.

De abdijsite ‘De Bijloke’ bleek vandaag de ultieme prijs in de wacht te slepen: de Vlaamse Monumentenprijs 2011. Alle laureaten en de winnaar zetten de deuren open tijdens de editie van Open Monumentendag Vlaanderen die doorgaat op zondag 11 september 2011. (INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content