Vive la Belgique: Franstalig theater in de Bourla

Vanaf dinsdag 4 maart palmt het Theâtre Nationale de Antwerpse Bourla in. Het theater van de Franse Gemeenschap in Brussel is er te gast met drie voorstellingen.

België is maar een postzegel groot en toch zijn we niet alleen politiek maar ook cultureel verdeeld. Zelfs de universele taal van de muziek heeft moeite met de taalgrens over te steken. Theater – In het Frans! Stel u voor! – blijft helemaal op eigen bodem. Het Toneelhuis wil die culturele kloof overbruggen door drie voorstellingen van het Théâtre National uit te nodigen. Wat is de visie op theater van hun Franstalige evenknie? Mét Nederlandstalige boventiteling trouwens, wees gerust.

Le signal du promeneur

Vlaanderen telt talloze theatercollectieven maar in Wallonië zijn ze eerder een uitzondering. Vijf acteurs aan het Luikse Conservatorium besloten toch hun krachten te bundelen en richtten het Raoul Collectif op. Het jong geweld enthousiasmeerde met ‘Le signal du promeneur’ een groot publiek. Hun eerste magnus opus leverde hen ook enkele prijzen op, waaronder de Prix de la Critique in de categorie van nieuwe ontdekking. In de Bourla hopen ze ook het Vlaamse publiek warm te maken. De voorstelling gaat over vijf individuen die worstelen met de verwachtingen van de maatschappij. Hun levens versmelten onvermijdelijk wanneer ze er elk voor kiezen om te breken met het systeem waarin ze zich gevangen voelen. De prangende levensvragen van het toneelstuk worden overgoten met een geut spelenergie en een knipoog.

Dinsdag 4 maart om 20 u in de Bourlaschouwburg

Cendrillon (Assepoester)

Naast jong theatergeweld is er met Joël Pommerat ook een grote regisseur te gast. Met een bewerking van het aloude sprookje brengt hij een actueel verhaal over nieuw samengestelde gezinnen en de impact hiervan op de kinderen. Met artistiek leider en regisseur bij het Toneelhuis Guy Cassiers deelt Pommerat de liefde voor het cinematografische op de planken. Met grote aandacht voor licht, geluid, stemmen en muziek creëert hij een zintuiglijk universum dat dwaalt tussen droom en werkelijkheid, bevreemding en herkenning. Met Cendrillon beroert hij op die wijze zowel kinderen als volwassenen.

Vrijdag 7 maart en zaterdag 8 maart om 20u in de Bourlaschouwburg

LIFE:RESET / Chronique d’une ville épuisée

De jonge regisseur Fabrice Murgia is de nieuwe beloftevolle stem in het theaterlandschap bij onze zuiderburen. Dat hij kind van zijn tijd is, bewijst zijn stijl en zijn onderwerpen. In zijn voorstellingen vermengt hij video, muziek en performance. Met de woordeloze voorstelling LIFE:RESET vertelt Murgia het verhaal van een vrouw die lusteloos door het leven sluimert met vaste dagrituelen. Om te ontsnappen aan haar reizen-werken-slapen-ritme leidt ze ’s avonds een dubbelleven op het internet. In deze voorstelling creëert Murgia een beangstigende fusie tussen fantasie en realiteit, tussen avatar en mens en de eenzaamheid die de technologie soms meebrengt. (MM)

Dinsdag 11 maart en woensdag 12 maart om 20u in de Bourlaschouwburg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content