‘Verkoop van Belfius-kunstcollectie is onaanvaardbaar’

© Belga

De plannen van Belfius om delen van zijn kunstcollectie te verkopen, zijn “onaanvaardbaar” en de overheid moet als meerderheidsdaandeelhouder van de bank optreden, zegt Bert Anciaux.

Belfius zou van plan zijn om een deel van haar waardevolle kunstcollectie te verkopen. De bank heeft door de jaren heen een collectie opgebouwd van zo’n 4.500 kunstwerken met onder meer topwerken van Rubens, Jordaens, Permeke, Ensor en Magritte. Dat de bank nu een deel van die collectie wil verkopen, stuit op verzet zowel in de kunstwereld als in de politiek. Zo hebben federaal minister Paul Magnette en Vlaams cultuurminister Joke Schauvliege al verontwaardigd gereageerd op de verkoopplannen.

Volgens sp.a-Senaatsfractieleider Bert Anciaux, voormalig Vlaams minister van Cultuur, moet de overheid er alles aan doen om de plannen van Belfius tegen te houden. “De Belgische regering heeft als hoofdaandeelhouder perfect de mogelijkheid om aan het management van de bank te zeggen dat zo’n verkoop onaanvaardbaar is”, aldus Anciaux. Anciaux roept de regering en met name premier Elio Di Rupo of zijn vicepremiers op om dat duidelijk te maken.

Ethisch probleem

Ook de Vlaamse regering kan iets doen, meent Anciaux. Zo zouden de Vlaamse en Franse gemeenschap kunnen afspreken om het Topstukkendecreet (het Vlaamse decreet over de bescherming van waardevolle kunstwerken, nvdr) toepasbaar te maken in Brussel.
Als de verkoop toch zou plaatsvinden, dan zou dat volgens Anciaux “mee de verantwoordelijkheid zijn van de politieke wereld, en dat zou echt schandalig zijn”.

Volgens Anciaux is de waarde van de collectie “onschatbaar” en niet in geld uit te drukken. Dat wordt beaamd door Paul Dujardin van Bozar. “Dit is veel meer een ethisch probleem dan een zaak van puur economische waarde”, zo zei Dujardin in De Ochtend. Ook hij roept de overheden op om samen te werken rond de kwestie. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content