Veertig jaar Trefpunt op de Gentse Feesten

Een vredesmanifestatie van tien dagen …

Hors-concours. De moeder van alle straattheaterfestivals in België heet Gentse Feesten. Eind juli, het hangt een beetje af op welke dag de nationale feestdag valt, feest Gent.

Wat aanvankelijk als een verzetje begon voor de jeugd die zich geen flatje in Benidorm of Blankenberge kon permitteren, is uitgegroeid tot een gebeurtenis van 10 dagen met een klein miljoen bezoekers. Er waren ook jongeren die net die periode niet weg wilden, omdat de wilde gezinnen Flodder dan in camping Cosmos zaten.

Voor de vaart die het initiatief met de jaren genomen heeft, is Trefpunt verantwoordelijk. De organisatie [vzw] is vernoemd naar het café, Bij Sint-Jacobs, het plein naast de Sint-Jacobskerk. Al eindigt die verantwoordelijkheid aan de buitenranden van het plein en het nabijgelegen Baudelopark. Wat zich verder in de stad afspeelt, is plundering van middenstanders onder het mom van culturele vakantie.

Volksrechtbank

Zonet verscheen bij uitgeverij Snoeck ’40 jaar Trefpunt – Gentse Feesten’. Een historisch boek. De samensteller is erin geslaagd bevoegde mensen te engageren. Accuraat wordt ingegaan op de prehistorie, de maatschappelijke context, de sociaal-historische achtergronden van de politiek getinte initiatieven en het koppig engagement met het aspect theater als uitlaatklep van diepgeworteld protest.

De rijkelijke illustraties bevestigen wat al 40 jaar de ordewoorden van de Gentse Feesten Bij Sint-Jacobs zijn: straat en theater. Al zijn hun wegen met de jaren gescheiden geraakt, dat is maar in schijn. Nog steeds wordt van bij de jaarlijkse programmering rekening gehouden met de wet van de straat en het theater als volksrechtbank.

Vredesmanifestatie

Bij het 25-jarig bestaan verscheen al een boek. Dat dit nu weer het geval is verdient niets dan lof. Theater is de kunst van het moment. Fragmenten mogen dan via beeld in archieven van reportageploegen zitten, ze geven nooit de kleur van het hart in de ziel weer. Dat doet een boek wel. Door de literaire bijdragen en, niet te onderschatten, de fotografen, die er altijd op hebben gelet de hippiefilosofie te kadreren.

Die filosofie mag dan niet meer zichtbaar zijn, zij is er nog wel, dominant zelfs Bij Sint Jacobs en Baudelo. Kort samengevat blijkt uit het boek van toen en dat van nu, dat al wat zich afspeelt Bij Sint-Jacobs en Baudelo een vredesmanifestatie van tien dagen is.

Getuigenissen

Ook de veertig posters zijn opgenomen. Zij versterken de geest van Trefpunt, ooit een hippiekroeg, waar voor de deur op een paar kratten met planken belegd het allemaal begon. De eerste dag maskerade door Gents mimetheater en optreden van Wannes Van de Velde. De volgende een herdenking van de historische volkszanger Karel Waeri. Later traden nog op Roland Blues Workshop, Trio Rum, Derroll Adams, The Cotton-City-Jazzband. Er was een flamencoconcert, volksdans en straatacts en volkstoneel.

In 1978 was er een zelfs een ‘Wereldrecord wortelschrepen’. Het mag dan als een ludieke act gezien worden, de wortel staat symbool voor de armoede van de kleine man [m/v]. De laatste jaren treden er zelfs strijkjes op met klassieke muziek, in de statige zalen van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde.

Tussen de semi-wetenschappelijke artikels staan getuigenissen van de nauw betrokkenen. Walter De Buck, Roland, Mong Rosseel, Dick van der Harst, de wijkagent Manuel Mugica Gonzalez, Luk De Vos, Bob De Moor, Frank Beke. Ook André Denys heeft een pagina gekregen, maar wat hij te vertellen heeft komt uit de mallemolen van zijn dikke darm. Velen van de genoemden voor Beke en Denys hebben hun carrière te danken aan de Gentse Feesten van Sint-Jacobs. Ze tonen aan dat de straat en het theater onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Wat zou het theater en zijn straat zonder boek zijn? Maar ook, welk boek is niet uit de straat en zijn theater geoogst?

Guido Lauwaert

40 jaar Trefpunt Gentse Feesten uitgeverij Snoeck – ISBN 978-905349-365-6 – 160 p. – 170 ill. – € 24,00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content