Van The Imitation Game tot de nieuwe Netflixserie Las Chicas Del Cable: de 10 tv-tips van de week
Volg de gids en u weet weer wat doen tussen zaterdag 29/4 en vrijdag 5/5.
THE IMITATION GAME (vrijdag 5/5, 22.15, Canvas)
Zonder zijn werk zou de Tweede Wereldoorlog meer dan twee jaar langer geduurd hebben, en zo heeft hij mogelijk honderdduizenden, zelfs miljoenen levens gered. En wat krijg je als dank? Chemische castratie. Dat is het tragische verhaal van Alan Turing, de vader van de moderne computerwetenschap.
Turing, geboren in 1912, studeerde wiskunde in Cambridge en bekwaamde zich daarna ook in cryptologie. Al in 1938 kwam hij bij de Government Code and Cypher School terecht, die zich toen al toelegde op het breken van de gecodeerde Enigma-communicatie van de nazi’s. Dat werk zou hij in de oorlogsjaren in het grootste geheim verderzetten in Bletchley Park, in Milton Keynes. Turing verbeterde er binnen de kortste keren de Poolse bomba-decryptietoestellen. Zijn bombes waren gigantische machines met zoemende koperdraden en draaiende schijven, waarvan er tegen het einde van de oorlog meer dan tweehonderd gemaakt werden. Al in 1943 ontcijferden de toestellen 84.000 Duitse boodschappen per maand. Turing brak met name de Enigma-codes die de U-boten gebruikten, waardoor geallieerde konvooien die konden ontwijken. Volgens sommige historici hebben de inlichtingendiensten de oorlog zo met twee à vier jaar verkort.
Na de oorlog zal Turing nog meer baanbrekend werk verrichten, waardoor hij tegenwoordig terecht bekendstaat als de vader van de computerwetenschap en de artificiële intelligentie. Maar in 1952 komt hij onzacht in aanraking met het gerecht. Hij wordt veroordeeld voor ‘aanstootgevend gedrag’, omdat hij een relatie heeft met de jonge Arnold Murray – homoseksualiteit zal in het Verenigd Koninkrijk strafbaar blijven tot 1967. Om niet naar de gevangenis te moeten, gaat hij akkoord met hormoneninjecties om zijn libido te verminderen.
De Noorse regisseur Morten Tyldum verfilmt Turings levensverhaal ultraklassiek en maakt er een coherent thrillerdrama van, en een entertainende les in semiotiek, cryptologie en het omzeilen van de bureaucratie. Turing zelf wordt met veel bezieling neergezet door Benedict Cumberbatch. Keira Knightley speelt zijn vertrouwelinge en collega-cryptoloog Joan Clarke, die Turing tijdens de oorlog zelfs ten huwelijk vroeg, zodat ze met hem zou kunnen blijven werken.
NIGHT WILL FALL (donderdag 4/5, 00.00, NPO2)
Naziminister Joseph Goebbels noemde Alfred Hitchcocks WO II-spionagefilm Foreign Correspondent een propagandameesterwerk, maar een echt politiek beest is de master of suspense nooit geweest. Toch hapte hij toe toen zijn oude vriend, filmproducent en adviseur van het Britse ministerie van Informatie Sidney Bernstein hem vroeg om een propagandafilm te maken. Night Will Fall reconstrueert de totstandkoming van German Concentration Camps Factual Survey, eendocuover de bevrijding van de dodenkampen die Hitchcock in de nadagen van WO II superviseerde, maar nooit werd afgewerkt. De film, die bijna zeventig jaar lang stof vergaarde voor de Britten hem vrijgaven, bevat interviews met de cameralui die de gruwelijke beelden destijds vastlegden en laat zien hoe Hitch wilde aantonen dat ‘Wir haben es nicht gewußt’ niet met de waarheid strookte. Daarvoor lagen de kampen te dicht bij de bewoonde wereld.
SENSE8 – SEIZOEN 2 (vanaf vrijdag 5/5 in Netflix)
Wat als acht mensen, verspreid over de wereld, elkaars leven via telepathie ervaren, met elkaar kunnen communiceren en toegang hebben tot elkaars kennis? Uit een onderzoek van Netflix bleek dat de doorsneekijker van Sense8 vanaf de derde aflevering van het eerste seizoen helemaal verknocht raakte aan de Amerikaanse thrillerreeks van Lana en Lilly Wachowski (nées Larry en Andy), de makers van The Matrix. Na een twee uur durende kerstspecial die het streamingplatform eind december al loste, gooit Netflix nu ook het tweede seizoen online. Terwijl de Sensates hun levens op de rails proberen te krijgen, probeert hun boosaardige soortgenoot Whispers hen nog altijd voor zijn kar te spannen.
LAS CHICAS DEL CABLE (vanaf vrijdag 28/4 in Netflix)
Na de Franse (Marseille), Britse (The Crown) en Mexicaanse (Ingobernable) kietelt Netflix nu ook de Spaanse markt met een serie van eigen bodem. Las chicas del cable, van de makers van Gran Hotel, een soort Spaanse versie van Downton Abbey, draait om vier onafhankelijke vrouwen die in het Madrid van de jaren twintig werkzaam zijn bij een telefoonbedrijf. Het zijn dames met dromen en ambities, die – uiteraard – kampen met allerlei professionele en romantische besognes, maar ook een revolutie in de communicatiesector inluiden. De setting, kostuums en retrodecors doen sterk denken aan Mad Men, maar dan overgoten met een flinke scheut girlpower. ¡Hola!
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
PRINS (zaterdag 29/4, 22.00, NPO3)
Als puber was de Nederlandse regisseur Sam de Jong fel bezig met ‘de wereld van snel geld, wapens en mooie schoenen’. Hetzelfde kan gezegd worden van Ayoub, de vijftienjarige held van zijn energieke debuutfilm. Hangjongere Ayoub (Ayoub Elasri) is verliefd op Laura, het mooiste meisje van zijn buurt in Amsterdam-Noord. Omdat ze iets heeft met de stoerste jongen van het plein wil hij indruk op haar maken door te gaan werken voor Kalpa, een drugsdealer met een paarse Lamborghini (Alfred Tratlehner, alias rapper Vjèze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig). Veel plot is er niet, maar deze visueel uitdagende coming of age schiet voortdurend vrolijk heen en weer van soap naar melodrama naar donkere fantasie en terug.
WAR & PEACE (zaterdag 29/4, 20.20, NPO2)
‘De geschiedenis is een hoop leugens waarover iedereen het eens is.’ Je kunt veel zeggen over Napoleon Bonaparte, maar met zijn oneliners zat het snor. Het zesdelige kostuumdrama War & Peace, een nieuwe adaptatie van Leo Tolstojs tijdloze literatuurklassieker,speelt zich af in het begin van de negentiende eeuw, ten tijde van de oorlog tussen het Frankrijk van Bonaparte en het Russische rijk van tsaar Alexander I. De levens van drie jonge Russen worden helemaal door elkaar geschud wanneer de bloederige strijd aanvangt. Als bastaardzoon van een rijke graaf wist Pierre Bezujkow (Paul Dano) nooit een plekje te winnen in de Russische aristocratie. Wanneer hij zijn stervende vader bezoekt, is hij er zich niet van bewust hoeveel vijanden hij eigenlijk heeft. Prins Andrej Bolkonski (James Norton) besluit zijn vrouw in Sint-Petersburg achter te laten om het front te versterken en tiener Natasja Rostova (Lily James) worstelt – hoe kan het ook anders op die leeftijd – met haar miserabele liefdesleven.
THE AMERICANS – SEIZOEN 4 (nu in Netflix)
Na de spanningen die volgden op de Amerikaanse raketaanval op de Russische bondgenoot Syrië lijkt het alsof de VS worden teruggekatapulteerd naar de Reaganjaren. Het maakt The Americans, dat al vier seizoenen lang in het kille verleden van de Koude Oorlog duikt, actueler dan ooit. Bovenal is het een van de beste dramaseries van het moment, een juweel dat straal genegeerd werd door het grote publiek. Keri Russell en Matthew Rhys doen zich voor als een doodgewoon Amerikaans koppel in de suburbs van Washington D.C., maar ’s avonds ontpoppen ze zich tot ‘slapende spionnen’ voor de Sovjet-Unie, en elimineren ze ongure sujetten op de tonen van Tainted Love. Een lekker ouderwetse, messcherp geschreven serie, die erin slaagt zowel een spannende spionagethriller als een intiem huwelijksdrama te zijn. Nazdrovje!
WIM (zondag 30/4, 22.40, Canvas)
‘Ik zet Wim als artiest niet op een piëdestal’, aldus Lut Vandekeybus over het intieme portret dat ze van haar broer, choreograaf, film- en theatermaker Wim Vandekeybus maakte. Wim is inderdaad geen hagiografie, al krijg je duidelijk een inzicht in de carrière van Vandekeybus, die in 1985 debuteerde als danser en nadien Ultima Vez, zijn eigen dansgezelschap stichtte. De docu geeft een unieke inkijk in het leven van de rusteloze kunstenaar, die in zijn werk altijd op zoek gaat naar het dierlijke in de mens terwijl hij op een poëtische manier de zwaartekracht blijft uitdagen.
CASTING JONBENÉT (vanaf vrijdag 28/4 in Netflix)
In 1996 werd het zesjarige kindsterretje JonBenét Ramsey dood aangetroffen in zijn huis in Colorado. De moord was maandenlang voorpaginanieuws in de VS. De dader werd nooit gevonden, al ontstonden wel de wildste theorieën over wie het gedaan had (de ouders, de broer, de zus of een pedofiel). De Australische regisseur Kitty Green doet de twintig jaar oude moordzaak nog eens over, dit keer vanuit het standpunt van een rist lokale acteurs die auditie doen voor een rol in een al dan niet verzonnen docuserie over JonBenét en haar familie. Casting JonBenét wordt zo een fascinerende en soms ook surreële post truth-docu die nog lang blijft nazinderen, en een gewaagd experiment waarin de grens tussen feit en fictie vervaagt.
24: LEGACY (maandag 1/5, 20.35, dubbelaflevering, Q2)
Neem plaats op het puntje van uw stoel, want 24 is terug van niet zo heel lang weggeweest. Het nieuwe seizoen is meteen een reboot: niet Kiefer ‘Jack Bauer’ Sutherland maar de voormalige Army Ranger Eric Carter (Corey Hawkins, Dr. Dre in Straight Outta Compton) beleeft een strontdag die zowel zijn als uw zenuwen zwaar op de proef zal stellen. Fans van het eerste uur hoeven niet te wanhopen: het sterke realtimeformat blijft. En dus krijgt Carter 24 uur de tijd om zijn land – en bijgevolg de wereld – te redden van terroristengespuis. Enig chauvinisme is wel op z’n plaats, want een van de terroristen wordt vertolkt door een jongeman met Brugse tongval. Themo Melikidze, Belg van Georgische afkomst, beleeft momenteel zijn American dream. Hij liet zich eerder dit jaar opmerken naast Mark Wahlberg in Patriots Day, een thriller over de bomaanslag op de marathon van Boston in 2013. Ook daarin speelde hij een terrorist.
Twee keer op rij een terrorist incarneren, dat vraagt om een woordje uitleg.
THEMO MELIKIDZE: Het was minder deprimerend om een terrorist in 24 te spelen dan in Patriots Day, want daar ging het tenslotte om een waargebeurd verhaal. In 24 is mijn personage ook geen karikaturale bebaarde terrorist, wel een slimme jongeman die verwaarloosd werd door zijn vader, en aan zijn familie wil bewijzen dat hij een man is. Ik had de vrijheid om het personage in te vullen en te laten groeien. De slechteriken in 24 hebben altijd het meest aantrekkelijke verhaal, vind ik.
De personages in de serie sterven aan de lopende band. Geen schrik gehad dat jouw personage er ook snel aan moest?
MELIKIDZE: Best wel. Uiteindelijk was ik toch blij dat ik zes afleveringen mocht meedoen. De opnames vonden heel kort na Patriots Day plaats. Het kon niet beter.
Heb je de vorige seizoenen met Kiefer Sutherland bekeken om je voor te bereiden op de rol?
MELIKIDZE: De eerste twee seizoenen, om te wennen aan het razendsnelle tempo en om het race-tegen-de-klok-gevoel te vatten, en de druk die de personages ervaren terwijl de seconden wegtikken. Ik was als prille tiener al zwaar fan van de reeks: iedere maandag na school haastte ik me naar huis om de nieuwe aflevering te bekijken.
Welke dag uit jouw leven komt het dichtst in de buurt van een dag uit 24?
MELIKIDZE: (denkt na) De avonturen die ik heb beleefd in LA waren veel harder dan wat mijn personage doormaakt in de serie. Het was niet altijd even plezierig. Voor ik in Patriots Day meespeelde, kon ik me zelfs geen auto of huis veroorloven. Het enige waar ik geld voor had, was een fiets die ik via een website had gevonden. Daarmee peddelde ik dagelijks over de heuvels van Los Angeles om mensen te leren kennen en audities te doen. Op een zeker moment was het zo erg dat ik op straat ben beland en in een huurwagen moest slapen. Gelukkig is dat dit jaar allemaal goed gekomen.
Intussen heb je een agent in de VS en blijf je audities doen. Welke regisseur mag je altijd eens opbellen?
MELIKIDZE: Christopher Nolan, zonder enige twijfel. Mijn favoriete regisseur, samen met Stanley Kubrick. Nolan mag mij bellen wanneer hij maar wil. Ik ben beschikbaar. (lacht) En ik ben er sterk van overtuigd dat die dag eraan zit te komen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier