VAART, een festival in Leuven voor onaffe en frisse artistieke ideeën

Vanaf vandaag kun je in Leuven terecht voor het VAART. Dat is een samenwerking tussen kunstorganisaties fABULEUS en Artforum en dient om jongeren een kans te geven om hun talent te ontplooien.

“Er zijn eigenlijk niet zo veel gelegenheden voor jongeren om hun talent te ontwikkelen en te laten zien”, verklaart Vincent Van den Bossche van fABULEUS. “Met het VAART hebben we een broedplaats voor onaffe en frisse ideeën.”

“Voor Vaart mogen jongeren tussen 15 en 25 jaar zelf een idee indienen. Uit de 46 inzendingen hebben we er dit jaar negen uitgekozen. Die krijgen dan een professionele coach en kunnen helemaal hun ding doen. We zijn toch wel trots dat we nu negen projecten kunnen voorstellen.”

“Een voorstelling bij VAART kan echt alles zijn. We hebben dans en theater, maar ook mengvormen daar tussen. Er zijn ook projecten met graffiti en performers die in de publieke ruimte optreden.”

fABULEUS maakt professionele theater- en dansproducties, maar wel altijd een focus op jonge mensen op het podium of in het publiek. Met VAART zetten ze ook in op talentontwikkeling, maar in een andere vorm. “Vaart is voor ons een gelegenheid om te kijken wat er bij jongeren leeft”, legt Van den Bossche uit. “Het festival is voor ons een inspiratiebron. We leren er soms ook mensen kennen die later als jonge professional terug komen.”

“Er zijn niet zo heel erg veel projecten voor jonge mensen met ideeën. Er is de kunstbende, maar daar krijg je maar vijf minuten om te tonen wat je kan. Terwijl dit project ietsje duurzamer is. We krijgen echt een uitgelezen kans is om nieuw talent te leren kennen in een langer parcours. Soms zijn die ideeën nog onaf, maar ze zijn altijd fris.”

Voor meer informatie over het VAART kunt u terecht op hun website. Tickets voor een voorstelling kosten twee euro en moeten gereserveerd worden via info@vaartfestival.be. (NC)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content