Urban Wo(o)rden Festival viert woordkunst

In samenwerking met jeugddienst MijnLeuven en Bibliotheek Tweebronnen, organiseert Urban Woorden het Urban Wo(o)rden Festival. Dit is een driedaagse rond woordkunst in een modern, stedelijk klimaat.

Urban Woorden is een jong, sociaal-cultureel geëngageerd project dat al jaren de multiculturele, stedelijke jeugd via het gesproken woord een stem probeert te geven. Nu komen ze met een volwaardig festival. Drie dagen lang kunnen bezoekers op diverse (Leuvense) locaties zoals het Martelarenplein, Bibliotheek Tweebronnen en jeugdcultuurcentrum Vleugel F genieten. Niet alleen van rap, maar ook van slam, poëzie, muziek, voordrachten en allerhande workshops. U kunt er kortom voor de jeugdige stem van urbane cultuur terecht.

Op woensdag zeven mei geeft Seckou Ouologuem, slampoëet, winnaar van verschillende KifKif Awards en finalist op het Belgisch Kampioenschap slam poetry van 2010, de aftrap. Zich expressief in woorden uitdrukken, doet hij al sinds zijn dertiende. “Een poetry slam is een doorleefde woordperformance tussen rap en poëzie in. Slam gaat om het overbrengen van een persoonlijke boodschap, een gevoel, een state of mind. Een heel goede slammer is een profeet. Hij laat mensen weten wat er aan de hand is en motiveert hen om er iets aan te doen”, zegt de woordsmid in een interview met tijdschrift Verz!n.

Ook ging hij met actrice Chris Lomme (a.k.a bomma Boesman uit ‘In Vlaamse Velden’ of ‘Louise Puype uit ‘Het Vonnis’) op tournee. In ‘Chris Lomme vs. Seckou Ouologuem’ ontmoette de wereld van de vrouwelijke (verzets-)poëzie die van de subversieve slamstemmen van Amiri Baraka of Gil Scott-Heron. Verder schreef Seckou het multimediale toneelstuk ‘Apathie²’.

Daarnaast is er een optreden van jeugdformatie DKMV, dat vorig jaar nog de koning en koningin in Het Depot aangenaam verrasten. Ook kunt u zichzelf laten horen op de Open Mic. Later op de dag zal rapper Krhymes het beste van zichzelf geven in Houtem, Vilvoorde.

Op donderdag acht mei is er hoog bezoek in het Leuvense jeugdcentrum Vleugel F. Sticks, de Nederlandse rapper en Fakkelbrigadier van het TopNotch-label, zal een rap-workshop geven. Sticks is al sinds 1995 bezig. Freestylen zal je hem niet gauw zien doen. Hij is namelijk meer voor het schrijven van teksten. Naast lid van de rapformatie ‘Fakkelbrigade’, is hij ook prominent aanwezig bij ‘Opgezwolle’ en ‘Opgeduveld’ en werkte hij samen met producers als A.R.T en Kubus. Sticks staat – naast Belgen Safi & Spreej – op het TopNotch-label, dat momenteel marktleider binnen de Nederlandse hiphop is.

Vrijdag negen mei komt er nog zo’n Nederlandse artiest. In de Leuvense Tweebronnen-bibliotheek zal Bokoesam vertellen – of beter rappen waar het op staat. Daarnaast zal Ish Ait Hamou een ‘(Be)Lezing’ geven. Hij is bekend als hiphopchoreograaf en jurylid van de tv-reeks So You Think You Can Dance. Maar dans is niet het enige wat hem bezighoudt. Hij is namelijk ook de vader van roman ‘Hard Hart’, dat in januari verscheen en – ondanks de dikke glazuurlaag van gelukskoekjeswijsheden – lovend onthaald werd. Ook de Gentse swagboys van Gangthelabel staan, naast producer Grover en VJ’s Remy M. Ndow en Sam Vandenhoeck, op de affiche. Enkel op deze dag zal er inkom gevraagd worden. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content