Ultra Violet, ‘superster’ van Andy Warhol, overleden

© DR

De ‘superster’ die popartpaus Andy Warhol de bijnaam Ultra Violet meegaf, is op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

De Frans-Amerikaanse kunstenares Isabelle Collin Dufresne, de voormalige protégé van popicoon Andy Warhol, is vorige zaterdag op 78-jarige leeftijd in New York aan kanker overleden. Ze was vooral bekend onder haar artiestennaam Ultra Violet.

Dufresne arriveerde als jonge vrouw in New York en groeide meteen uit tot de muze (en maïtresse) van Salvador Dalí. Via hem kwam ze in 1963 in contact met Warhol en werd zij één van de eerste sterren van diens ‘Factory’: het bekende New-Yorkse kunstenaarsatelier van de popartpaus waarin vrij onbekende namen een VIP-status verwierven. Het was ook daar dat ze de artiestennaam Ultra Violet kreeg – vanwege de kleur van haar haar.

Dufresne speelde ook in een zeventiental films, waaronder ‘Midnight Cowboy’ van John Schlesinger (over cowboy John Voight die “het” in de artscène van de Big Apple wil maken en in contact komt met The Factory) en ‘Taking Off’, het Hollywooddebuut van Milos Forman.

Later haalde zij uit naar de buitensporigheden in The Factory, waaronder orgieën en drugsgebruik. Behalve als model maakte Ultra Violet carrière als schrijfster, schilderes, sculpteur en fotografe. In de autobiografie ‘Famous for 15 Minutes: My Years With Andy Warhol’ deed ze het relaas over haar opmerkelijke carrière.Over haar leven is zelfs een opera gemaakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content