Twee architectuurparels met sloop bedreigd in Oostende

De monumentenzorgvereniging Dement Oostende probeert twee landschappelijk waardevolle panden te redden van de sloop.

De monumentenzorgvereniging Dement Oostende probeert twee landschappelijk waardevolle panden te redden van de sloop, in de Hippodroomwijk en op het kruispunt van Petit Paris.

In Oostende is ‘Petit Paris’ meer dan een begrip, het is ook de naam van een wijk net buiten het historische centrum, waar nogal wat gebouwen staan uit de Belle Epoque. Precies op het kruispunt tussen de wegen naar Torhout en Nieuwpoort staat op de hoek het in 1896 opgetrokken restaurant ‘Petit Paris’, dat eigenlijk het historische hart is van de wijk. Precies voor dit pand werd nu een sloopaanvraag ingediend.

Rekening houdend met het feit dat deze vergunningen in Oostende gemakkelijk worden verleend, zelfs afgelopen jaar werd er weer heel wat afgebroken, veronderstelt Dement Oostende dat de sloop van het pand alleen een kwestie van tijd is.

Architecturale eenheid

Het gebouw stamt uit de Belle Epoque. De gevels in eclectische stijl zijn vrij goed bewaard. Bovendien heeft het pand niet enkel een landschappelijke functie, door zijn naam is dit het hart van de wijk. De benaming gaat trouwens vrij ver terug in de tijd, want eerder stond op deze plek de afspanning Petit Paris, waar de koets naar Parijs vertrok. Dement Oostende begrijpt niet dat zo’n beeldbepalend gebouw kan verdwijnen.

De vereniging wijst op nog een mogelijke sloop. In de goed bewaarde Hippodroomwijk werd namelijk een sloopvergunning aangevraagd voor het huis Sportstraat nr. 2, een fraaie interbellumwoning. Deze fraaie wijk ondergaat nu trouwens een heropleving, waarbij tal van panden worden hersteld. Het kan niet, aldus Dement Oostende, dat dit gebouw verdwijnt, waardoor de architecturale eenheid van de buurt wordt geschonden.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content