TV-zender 2BE krijgt geldboete voor inbreuk op Media-decreet

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de commerciële televisiezender 2BE een boete van 2.500 euro opgelegd voor het uitzenden van een telewinkelprogramma in de onmiddellijke omgeving van een kinderprogramma.

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, heeft de commerciële televisiezender 2BE een boete van 2.500 euro opgelegd voor het uitzenden van een telewinkelprogramma in de onmiddellijke omgeving van een kinderprogramma.

Bij de controle van de uitzendingen van 28 januari 2012 tussen 13 en 19 uur stelde de onderzoekscel van de VRM vast dat het telewinkelprogramma TV winkel onmiddellijk gevolgd werd door de Chinese animatieserie ‘Hero: 108’, die zich richt op kinderen en jongeren van zes jaar en ouder.

Het Media-decreet laat alle zogenaamde lineaire televisieomroeporganisaties toe om onder bepaalde voorwaarden telewinkelprogramma’s uit te zenden. Ze mogen dat echter niet doen ‘in de onmiddellijke omgeving van kinderprogramma’s’. Dat betekent dat er geen telewinkelprogramma’s mogen worden uitgezonden binnen de vijftien minuten voor en na een kinderprogramma.

Volgens de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa), het moederbedrijf van de Vlaamse commerciële zenders, lag een interne vergissing aan de basis van de overtreding. De VMMa geeft aan maatregelen te hebben genomen om een herhaling van die situatie in de toekomst te vermijden.

2BE krijgt een administratieve geldboete van 2.500 euro. De VRM hield rekening met de ernst van de inbreuk, het gegeven dat het de eerste keer is dat de VMMa zo’n overtreding maakt en het feit dat de omroeporganisatie maatregelen heeft genomen. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content