TV Vlaanderen ontkent opdringen dure decoder

Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop misbruikt TV Vlaanderen, dat digitale televisie aanbiedt via de satelliet, het derde kanaal van de VRT om een dure decoder op te dringen. ‘Dat klopt helemaal niet’, reageert TV Vlaanderen.

“De abonnees van TV Vlaanderen ontvingen een brief waarin staat dat Ketnet en Canvas op 1 mei twee zenders worden en dat Ketnet enkel beschikbaar is in een nieuwe norm die slechts kan bekeken worden via een HD-ontvanger. TV Vlaanderen voegt eraan toe dat in de toekomst meer Vlaamse zenders naar deze nieuwe norm overschakelen”, zegt Ivo Mechels.

De brief is volgens de consumentenorganisatie Test-Aankoop onvolledig, misleidend en op verschillende punten in strijd met de wet. “Zo geeft TV Vlaanderen zijn abonnees vier keuzemogelijkheden die telkens de ontvangst van zulke ontvanger impliceren. Uiteraard hangt daar een kost aan vast. TV Vlaanderen biedt de consument echter niet de mogelijkheid om niets te doen.”

Test-Aankoop besluit dat de wijzingen allesbehalve nodig zijn om technische redenen (de komst van een derde net van de openbare omroep), maar puur commercieel zijn ingegeven. “TV Vlaanderen stelt een HD-ontvanger voor aan 99 euro, terwijl een soortgelijke ontvanger in de buurlanden slechts een 60-tal euro kost”, aldus Mechels.

‘Beweringen van Test-Aankoop zijn onjuist’

Omdat er geen zenders weggehaald worden, maar enkel zenders bijgeplaatst, is er geen sprake van een wettelijke reden om de overeenkomst kosteloos te beëindigen, reageert TV Vlaanderen.

“Klanten hoeven niet in te gaan op onze aanbiedingen en zijn vrij hardware te kopen van andere aanbieders of hun bestaande hardware verder te gebruiken. Alle zenders zijn gewoon op hun oude satellietpositie beschikbaar. De bewering van Test-Aankoop dat ‘de nieuwe zenders worden verplaatst naar een andere satelliet’, is feitelijk onjuist”, luidt het.

TV Vlaanderen voert naar eigen zeggen op dit moment een campagne waarin het bedrijf HD-decoders aan de bestaande klanten aanbiedt tegen zeer lage prijzen, luidt het.

“In alle pakketten die TV Vlaanderen aanbiedt, zitten nu al MPEG4 zenders, wat betekent dat alle klanten, om ten volle van hun pakket te kunnen genieten, een HD-ontvanger nodig hebben om alle zenders te kunnen zien. Nieuwe kanalen worden altijd in de nieuwe MPEG4-norm op satelliet geplaatst.” MPEG-4 is een methode voor de compressie van digitale audio en video. Op 1 mei plaatst TV Vlaanderen 2 kanalen bij in MPEG4: Ketnet op de ASTRA 1 en een regionale carrousel van TV Limburg, TV Oost en ATV op de ASTRA 3. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content