Tv-tip: Wauters vs. Waes @ Eén en VTM (20.40u)

In het nieuwe programma ‘Wauters vs. Waes’ nemen Koen Wauters en Tom Waes het wekelijks tegen elkaar op in zenderoverschrijdende duels. Wij onderwerpen beide heren alvast aan een preduel.

Wauters vs. Waes

Maandag 13/1, 20.40 – één en VTM

Vanaf maandag nemen Koen Wauters en Tom Waes het wekelijks tegen elkaar op in zenderoverschrijdende duels. Getuige het voorsmaakje, om ter langst in de sauna blijven zitten om de volgorde van hun namen te bepalen, zal het aan macho-uitdagingen niet ontbreken. Wij onderwerpen beide heren alvast aan een preduel: wie is de strafste tv-figuur?

Wie scoorde het meeste tv-hits? Familieraad, Kriebels, Wedden dat…?, Idool, X-factor, The Voice, Belgium’s Got Talent… We beginnen misschien niet met de meest eerlijke vergelijking tussen Wauters en Waes. De Clouseau-zanger maakt al televisie sinds de start van VTM in 1989, terwijl Waes pas vijftien jaar later zijn neus aan het venster stak, met Het geslacht De Pauw. Maar je kunt gewoon niet om het palmares van Wauters heen, hij scoorde zelfs meer hits dan Waes tot nog toe tv-programma’s maakte. Het doet je beseffen dat Wauters de titel van tv-monument stilaan wel verdiend heeft.

Wauters versus Waes: 1-0.

Wie vermeed de meeste flops?
Dit duel kun je met een gelijkaardige opsomming beginnen, maar dan in het nadeel van Wauters. We dagen u zelfs uit om u sommige van zijn programma’s alleen nog maar te herinneren: Koen & The Gang, Binnen zonder bellen, ’t Is maar tv, 1&70, Moeders & dochters, Alles moet weg… En nee, dat laatste had niets te maken met de verfilming van Tom Lanoyes boek. Je zou deze keer de lengte van Wauters’ carrière als verzachtend element kunnen inroepen maar dat weegt niet op tegen hoe zorgvuldig Tom Waes zijn programma’s blijkbaar heeft uitgekozen. Enkel het BV-spelletje The One Man Show bleek niet bij hem te passen. Dat Hartelijke groeten aan iedereen niet aansloeg kun je Waes, die voor dat één-programma op zoek ging naar een raket, niet aanwrijven en De oplichters had gewoon de pech dat het op VT4 liep. Toegegeven, de VRT heeft zo’n trouw publiek opgebouwd dat een programma bij een commerciële zender per definitie meer risico op floppen loopt. Maar dat praat My name Is Michael niet goed.

Wauters versus Waes: 1-1

Wie neemt het meest creatieve risico’s? Hier zijn beide heren meer aan elkaar gewaagd dan u zou denken. Dat Wauters best wat flops op zijn palmares telt, is ook een gevolg van het feit dat hij als trouwe soldaat geen risico’s heeft geschuwd bij VTM’s nog steeds niet beëindigde zoektocht naar een eigen smoel. Kriebels wordt ruim achttien jaar na dato nog steeds aangehaald als een atypisch VTM-programma, dat ook op zondagavond horden kijkers naar de commerciële zender lokte. Ook het vermelden waard is De perfecte moord, een kruising van De mol en Cluedo die Wauters maakte met wijlen Patrick De Witte – helaas bleek dat spel te ambitieus. Uiteraard is Tom Waes niet geheel onverdienstelijk als het op creatieve risico’s aankomt. Of kent u veel mensen die bereid zijn om hun eigen gezicht, naam én jeep in de strijd te werpen om de meest foute schoonbroer uit de Vlaamse tv-geschiedenis te spelen – in Het geslacht De Pauw? Niettemin…

Wauters versus Waes: 2-1

Wie durft het verst voorbij zijn eigen grenzen gaan? Onderschat ook hier Koen Wauters niet. Het volstaat om ’s mans geboortejaar op te snorren – 1967, dus amper een jaar ouder dan Waes – om vast te stellen dat deze heer makkelijk voor iemand van tien jaar jonger kan doorgaan. Wauters is naar verluidt een sportverslaafde die nog liever een uur slaap opoffert dan zijn dagelijkse portie endorfines te laten schieten. Hij nam ook jarenlang deel aan de waanzinnige woestijnrally Dakar. En toch, dat is allemaal niks vergeleken met jezelf beurs laten slaan door een vrouwelijke bokser, dagenlang de steilste berg ter wereld beklimmen en je voeten in de prak lopen tijdens de Marathon des Sables, wat Waes allemaal deed voor Tomtesterom. Het is een veeg teken dat zowel Wauters als Waes nu al in de ziekenboeg zijn beland bij het maken van hun duelprogramma, maar Waes ging al gebukt onder blijvende letsels (van neer te storten met een zelfgemaakt vliegtuig) nog voor hij eraan begon.

Wauters versus Waes: 2-2

Wie is de meest veelzijdige tv-maker?
Tot slot, een moeilijke keuze om het pleit te beslechten. Omdat dit duel over televisie gaat kunnen we niet in rekening nemen dat Koen Wauters naast een kwarteeuw uithangbord van VTM ook nog eens de zanger is van Clouseau, goed voor tientallen hits en dito uitverkochte Sportpaleizen. Als tv-coryfee heeft hij, weliswaar met wisselend succes, op zijn minst al met elk genre gestoeid: spel, show, reality, talentenjacht, hij heeft zich met enkele snel te vergeten rolletjes zelfs al een paar keer aan acteerwerk gewaagd.

De kracht van Tom Waes lijkt hem net te zitten in het kennen van zijn eigen beperkingen als tv-figuur. Of hij zich nu laat oppompen tot bodybuilder voor Tomtesterom of zich laat rondleiden in het schimmige Turkmenistan voor Reizen Waes, altijd blijft hij zijn relativerende zelf. Maar dan is er nog de minder bekende Tom Waes achter de schermen. Als regisseur maakte hij entertainmentprogramma’s als De quizmaster, met Bart De Pauw, en Via Vanoudenhoven mee mogelijk en draaide hij naast lichte reality als De Planckaerts ook het betere werk zoals Zonnekinderen. Waes is naast tv-figuur nog net iets meer tv-maker dan Wauters en daardoor vinden wij hem, ondanks een kortere staat van dienst, net iets veelzijdiger. Vandaar de eindconclusie. (HVG)

Wauters versus Waes: 2-3

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content