Tv-tip: ‘Via Annemie’ @ Eén (20.35u)

© VRT

Op de Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) toont Annemie Struyf in ‘Via Annemie’ de gruwelijke gevolgen van vrouwenbesnijdenis bij jonge meisjes in Kenia.

In de reportagereeks Via Annemie gaat Annemie Struyf op zoek naar aangrijpende verhalen die zich normaalgezien achter gesloten deuren afspelen. Vanavond en volgende week brengt ze de gruwel aan het licht die vrouwenbesnijdenis met zich meebrengt.

Tijdens deel 1 van de aflevering ‘Blijf van mijn lijfje’ ontdekt Struyf in Kenia hoe jonge meisjes op grote schaal genitaal verminkt worden. Hoewel er in Kenia officieel geen vrouwenbesnijdenissen meer gebeuren, omdat het er al tien jaar bij wet verboden is, ziet Struyf elke dag honderden meisjes hun beurt afwachten.

In Kenia slaagde Struyf erin beeldmateriaal van illegale besnijdenissen te verzamelen. Ze is er in een huis binnengeraakt waar illegale besnijdenissen gebeurden bij meisjes van nog geen tien jaar oud. In december vertelde ze het Belang van Limburg nog dat ze het gebeuren eerst zonder verborgen camera wilde filmen: “Maar ik zag hoe mannen met machetes de boel in de gaten hielden en onze aanwezigheid niet op prijs stelden. Toen mijn begeleider me toefluisterde dat hij ze had horen zeggen dat ze me zouden doden, ben ik rustig gebleven. Ik heb uiteindelijk Achieng, de vrouw die mijn adoptiedochter Hope gered heeft, en haar vriendin Amina ingeschakeld. Zij hebben met een verborgen camera de beelden kunnen vastleggen. Wat niet zonder risico was. Als ze werden betrapt, zouden ze zelf gelyncht of besneden worden.”

Vrouwelijke genitale verminking is een van de grootste vormen van kindermishandeling ter wereld. Uit cijfers van de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef blijkt dat bijna een op de vijf jonge meisjes in Sub-Saharisch Afrika nog gedwongen wordt de besnijdenis te ondergaan. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content