Tv-tip: Unbreakable @ VIER (22.25u)

© gf

Na The Sixth Sense pakte regisseur M. Night Shyamalan uit met deze uitdagende hommage aan de comic strip, met Bruce Willis als een bewakingsagent die de criminele impulsen van mensen aanvoelt.

Bruce Willis, Philadelphia en thema’s als telepathie en paranormaal ongemak: je kunt er huiverspecialist M. Night Shyamalan gemakkelijk van verdenken dat hij met Unbreakable de box office-bonanza van zijn geestenverhaal The Sixth Sense (1999) nog eens wou overdoen. Doch dit is geen hertimmerde kopie maar een uitdagende en ongewone hommage aan de comic strip.

Willis, een bewakingsagent in een sportstadion, is de enige overlevende van een tragisch treinongeval. Niet dat het lot hem plots gunstig gezind was: hij is immers ‘unbreakable’, net zoals de onverwoestbare superhelden uit strips, legt de mysterieuze Elijah Price (Samuel L. Jackson) hem uit. De uitbater van een kunstgalerij in stripverhalen weet ook nog dat hij de telepathische gave heeft om de criminele impulsen van mensen aan te voelen.

De gimmick van The Sixth Sense – een radicale en abrupte dramatische plotwending – past Shyamalan ook hier toe. En dat is misschien de enige smet op deze donkere fabel omdat het nogal geforceerd overkomt. Zijn zelfverzekerde, subtiel lepe regie blijft niettemin imponeren en door de precieze beeldcomposities en het symbolisch kleurenpalet (groen voor Willis; bijbels paars voor Jackson) voel je dat je in de handen bent van een begenadigd verteller die meesterlijk poker blijft spelen met het publiek.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content