Tv-tip: True Detective @ Prime (21.30u)

De nieuwe en veelbesproken HBO-misdaadreeks ‘True Detective’, met filmsterren Woody Harrelson en Matthew McConaughey, belooft een van de belangrijkste series van 2014 te worden. Vanaf vandaag op Prime.

True Detective

Maandag 20/1, 21.30 – Prime Series. Vanaf 21/1 ook à la Carte.

Twee politieagenten gaan op zoek naar een seriemoordenaar die zijn slachtoffers op de meest gruwelijke wijze om het leven brengt en hen daarna op een bizarre manier – met een gewei op het hoofd en omringd door angstaanjagende houten knutselwerkjes – tentoonstelt. Het is een speurtocht die jarenlang duurt en vreet aan de ziel en het leven van de twee rechercheurs, zwijgzame mannen die verknocht zijn aan hun werk en hun privéleven verwaarlozen.

De synopsis van de nieuwe en veelbesproken HBO-reeks True Detective klinkt niet echt revolutionair in deze tijd waarin we overspoeld worden met misdaadseries over psychopaten, van Dexter of The Fall en The Bridge tot Shokuzai. Zeker voor een zender als HBO, die met The Wire het krimigenre zelf al helemaal tot op het bot heeft uitgekleed, lijkt het allemaal nogal conventioneel.

Maar dat neemt niet weg dat True Detective een van de belangrijkste series van 2014 belooft te worden. HBO heeft immers genoeg geld en standing om de reeksen daar toch dat ietsje meer te geven: in dit geval twee filmsterren, Woody Harrelson en Matthew McConaughey, die als rechercheurs Rust Cohle en Martin Hart de hoofdrollen op zich nemen, en een filmregisseur, Cary Fukunaga (Jane Eyre), die ervoor zorgde dat alle acht afleveringen uit dit eerste seizoen een consistente look krijgen. True Detective wordt immers geen langlopende reeks à la The Sopranos, maar een zogenaamde anthology show: het tweede seizoen – als dat er komt – zal een heel nieuw verhaal vertellen, met andere acteurs en decors.

Nog meer dan bij de andere series van de zender geeft HBO aan de makers van True Detective (ook het scenario is door één man gepend, de jonge schrijver Nic Pizzolatto) dus de creatieve vrijheid om het verhaal op de best mogelijke manier te vertellen, zonder zich zorgen te hoeven maken over cliffhangers of plots die te lang uitgesponnen dreigen te worden. Een beetje zoals dat in Europa veel vaker gebeurt.

Afgaand op de eerste aflevering heeft dat gerendeerd, want True Detective lijkt ook echt béter te worden dan de andere krimi’s van de afgelopen maanden. Harrelson en vooral McConaughey vreten van in de eerste scène het scherm op, Fukunaga’s beelden van het zuiden van Louisiana – de staat waar het verhaal zich afspeelt – stralen een hypnotiserende kracht uit en de hele moordzaak is meteen intrigerend.

Ook dankzij de structuur: de reeks springt heen en weer tussen 1995, toen er een eerste slachtoffer viel, en 2012, wanneer de twee rechercheurs 17 jaar later opnieuw worden opgetrommeld na een gelijkaardige moord, en je ziet aan de hoofdrolspelers meteen dat de zaak een zware tol heeft geëist zonder te weten hoe of wat. Ik ga hier weliswaar enkel af op de eerste aflevering, maar de recensies uit de VS – waar critici vooraf vier episodes konden bekijken – doen het beste verhopen voor de rest. Zoals The Hollywood Reporter schreef: ‘Zelfs al is dit pas het begin van het nieuwe jaar, het lijdt geen twijfel dat True Detective over elf maanden prominent aanwezig zal zijn in de best ofs van 2014.’

Stefaan Werbrouck

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content