Tv-tip: The Wrestler @ Ned. 3 22.30

An old broken-down piece of meat’, zo noemt Mickey Rourke zichzelf in dit existentiële drama over een worstelvedette op zijn retour.

The Wrestler

Darren Aronofsky, VS-FR 2008

Zaterdag 22/2, 22.30 – Ned 3.

Moeilijk is het niet om in het personage Randy ‘The Ram’ Robinson veel van gewezen golden boy Rourke zelf te herkennen. Even pijnlijk ontroerend als authentiek. En goed voor de Gouden Leeuw in Venetië.

Mickey Rourke geeft een vaak pijnlijk fysieke vertolking ten beste in dit nadrukkelijk viscerale portret van Randy ‘The Ram’ Robinson, een uitgerangeerde beroepsworstelaar die zich aan een wanhopige comeback waagt. The Wrestler is op elk vlak een spektakel van excessen, zowel voor de protagonist als voor de acteur in wiens gehavende fysiek we nauwelijks nog de babyfacecharmeur uit de jaren 80 herkennen.

Darren Aronofsky laat na het belachelijk pretentieuze The Fountain zien dat hij ook in sjofele minimalistisch chic zijn mannetje kan staan. Zijn miezerige decors in New Jersey zien er al even vrolijk uit als het economisch geteisterde Seraing van de gebroeders Dardenne.

Wat het langst blijft hangen, zijn vreemd genoeg niet de gruwelijke hoogstandjes in de bloedige arena – waaraan zowel prikkeldraad als scheermesjes te pas komen – maar de nauwgezette en in een existentialistisch wanhoop sfeertje badende observatie van Rams dagelijkse routine en voorbereiding op de kamp. Het leven van deze cartoongladiator lijkt wel één aanhoudend ritueel van lijden en vernedering. (PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content