Tv-tip: The White Queen @ één (22.00u)

De BBC-reeks The White Queen speelt zich af in de 15e eeuw ten tijde van de Rozenoorlogen. De reeks is gebaseerd op het boek De Rozenkoningin van Philippa Gregory en belicht dit stukje Britse geschiedenis vanuit de invalshoek van de vrouwen op het toneel.

De BBC-reeks The White Queen speelt zich af in de 15e eeuw ten tijde van de Rozenoorlogen, waarin twee coalities van leenheren elkaar tussen 1455 en 1485 de macht in Engeland betwisten: het huis Lancaster en het huis York. De reeks is gebaseerd op het boek De Rozenkoningin van Philippa Gregory en belicht dit stukje Britse geschiedenis vanuit de invalshoek van de vrouwen op het toneel.

In de eerste aflevering zien we de weduwe Elizabeth Grey van huize Lancaster onder druk van haar moeder avances maken bij koning Edward IV, van het huis York uiteraard. In de volgende afleveringen ontstaat een strijd om de troon tussen drie meedogenloze vrouwen, waarbij die uiteraard ook hun vrouwelijke charmes vol overgave in de strijd gooien.

Verwacht u dus aan een klassiek kostuumdrama overgoten met een flinke geit politiek en een dosis niets aan de verbeelding overlatende erotiek. Wie van de mengelmoes van lust en politiek gekrakeel achter de schermen hield die reeksen als The Tudors en The Borgias eerder al boden, zal vast en zeker ook smullen van The White Queen, een bescheiden, budgetvriendelijke en historisch aannemelijker versie van Game of Thrones.

The White Queen werd in samenwerking met één gemaakt en is in België opgenomen, voornamelijk in de historische kern van Brugge – een stad die hoofdrolspeelster Rebecca Ferguson omschreef als ‘de ultieme plek om een middeleeuws drama te filmen.’ Er doen ook een aantal Belgische acteurs mee, onder wie Veerle Baetens de bekendste en belangrijkste is. Baetens speelt Margaretha van Anjou en is te zien in twee van de tien afleveringen, met name episodes vier en vijf. Margaretha van Anjou bleef hardnekkig pogingen ondernemen om haar zoon Eduard op de Engelse troon te krijgen. De seksscènes waar Baetens in meespeelde, werden overigens te pikant bevonden door de BBC en geschrapt.

De reeks werd genomineerd voor drie Golden Globes , waaronder die voor beste miniserie, maar hoewel er geruchten over een vervolgfilm de ronde deden – The White Princess – werd uiteindelijk beslist dat die er toch niet komt. De BBC liet weten dat de reeks niet bedoeld was als een vervolgserie en benadrukte dat de kritiek over historische onjuistheden (fictie binnen de historische krijtlijnen, weet u wel?) niet heeft meegespeeld.

Geert Verheyen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content