Tv-tip: The Sky is the Limit @ VIER (21.05u)

© VIER

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis staat wat rijken met hun geld uitvreten weer volop in de belangstelling. Peter Boeckx, bekend van De bende Haemers, haalt enkele flamboyante Vlaamse rijken voor zijn camera.

‘Ik ben altijd op zoek naar een andere invalshoek voor een fenomeen dat ons allemaal bezig houdt, in dit geval de crisis. Wie zijn die mensen bij wie desondanks alles wat ze aanraken in goud verandert’, legt Boeckx uit. ‘In heel wat artikels wordt The Sky Is the Limit voorgesteld als binnenkijken bij rijke Vlamingen, maar dat doet het programma oneer aan. Ik zocht namelijk naar enkele bijzondere karakters.’

Wat maakt hen precies bijzonder?

PETER BOECKX: Ken je dat citaat van Elsschot? ‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren’? Wel, deze mensen moeten zich uiteraard aan de wet houden, maar praktische bezwaren staan hen niet in de weg. Het beste voorbeeld daarvan is Jan Kriekels, als eigenaar van Jaga en Greenforce marktleider op het vlak van verwarming en luchtbehandeling. Hij laat zijn tuin uitgraven om die onder water te zetten, met zijn huis er middenin en een zwembad in de vorm van een vagina, zichtbaar vanuit de ruimte.

Hoe kom je bij zo’n kerel terecht? BOECKX: Ik heb lange tijd in Tessenderlo gewoond, tevens Kriekels’ thuisbasis. Ik zocht al lang een gelegenheid om hem te filmen, met The Sky Is the Limit had ik die eindelijk. Dankzij dit programma heb ik ook zijn partner leren kennen, Kirsten Janssens. Zij nam ooit deel aan Big Brother voor het prijzengeld – de overname van een dubieuze boetiek had haar achtergelaten met een diepe schuldenput – en ze won uiteindelijk ook. Dat zijn toch geweldige verhalen? Je zult zien dat ze wekelijks hun creatieve dag hebben. Jan speelt dan gitaar, terwijl Kirsten paaldanst. Hun huis staat vol palen die naar hun bed leiden.

Je koos ook voor rijke Vlamingen die in sommige opzichten nog volks gebleven zijn, zoals bouwtycoon Willy Naessens? BOECKX: Ja, onze trailer bevat een prachtige scène waarbij hij ongeduldig bij zijn wagen staat te wachten, roepend op zijn afwezige vrouw: ‘Marie-Jeanne!’ Met zijn aangeboren naturel is Willy een godsgeschenk voor het programma. We mochten hem filmen terwijl hij contracten zat te onderhandelen: ‘Vijf miljoen? Daar verzet ik wel een vergadering voor.’ We rijden met Willy ook naar Reims, waar hij champagne – niet een paar kratjes, maar een hele vrachtwagen – gaat inslaan. De importeur met wie hij jarenlang werkte, had namelijk een gebouw laten neerzetten door een andere aannemer.

So Willy cuts out the middleman . Laten zulke karakters zich wel regisseren? BOECKX: Het zijn zeker geen uilen. Bij cinéma vérité of human interest krijgen de makers vaak het verwijt dat ze op zoek gaan naar gemakkelijke slachtoffers. Dat kun je me met The Sky Is the Limit allerminst verwijten. Die mensen weten stuk voor stuk verdomd goed wat ze willen. Al is het me toch gelukt om ze te krijgen waar ik ze wilde. Ik ben deze mensen dankbaar dat ze me ook een blik achter hun façade hebben gegund.

Leent het programma zich voor een nieuw fenomeen à la Astrid Bryan? BOECKX: Daar komen kunsthandelaar Harry Schurmans en zijn Russische echtgenote Olga wel voor in aanmerking. dat is Dynasty meets Dallas in het kwadraat. Hen hebben we gefilmd tijdens een exclusief feestje op Nikki Beach in Saint-Tropez. Daar laat men op een bepaald moment een kist van een meter op twee vol champagneflessen aanrukken. Gewoon om in de lucht te spuiten. ‘We zwommen letterlijk in de champagne’, zei Harry achteraf.

Het kan toch niet anders dan dat The Sky Is the Limit ook weerzin bij kijkers zal oproepen? BOECKX: Ik verwacht dat dat nog wel zal meevallen. Het zijn wel allemaal mensen die keihard hebben gewerkt om hun fortuin te vergaren. Uiteindelijk zijn het gewone Vlamingen gebleven, zij het dat ze er een flamboyante levensstijl op na houden. (HVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content