Tv-tip: ‘The Godfather: Part III’ @ Canvas (20.35u)

Het laatste luik van het meesterlijke epische trilogie over de New Yorkse maffiafamilie Corleone, met een Hitchcockachtige operaclimax van meer dan een halfuur om u tegen te zeggen.

Het slotluik van Coppola’s monumentale maffiaepos over de Corleone-dynastie. Gangsterbaas Al Pacino wil zowaar uit de cosa nostra en tracht het familiefortuin te legitimeren met de zegen van de paus. Niet zo subliem als de twee vorige delen maar de Hitchcockachtige operaclimax van meer dan een halfuur is virtuoos.

In ‘ Part III’ probeert het tragische personage Michael Corleone (Pacino, uitmuntend als zilvergrijze vos) sluw het familiefortuin te legitimeren via het witwassen met de hulp van het Vaticaan en door absolutie voor zijn oude zonden te zoeken. Maar de liefde voor zijn dochter (Sofia Coppola, als actrice genadeloos neergesabeld door de kritiek) is zijn enige echte religie.

Vanwege de grootschalige aanpak – met weelderige sets in Cinecittà van Dean Tavoularis – noemde Coppola dit klassieke, shakespeareaanse slotluik de kathedraal van de Godfather-films. De virtuoze, Hitchcock-achtige climax van meer dan een halfuur is een monument van parallelle montage: terwijl de Corleone’s in de opera van Palermo naar een opvoering van Mascagni’s meesterwerk Cavalleria rusticana luisteren, vindt er ook een hele reeks moorden plaats. (LJ)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content