Tv-tip: The Dark Knight @ VIER (20.45u)

Batman of geen Batman, The Dark Knight uit 2008 zal vooral herinnerd worden vanwege Heath Ledger als de sadistische anarchist The Joker.

Vergeet de vertolking van Nicholson als de grappende sadistische anarchist The Joker in Tim Burtons filmversie van de Batmancomic. De grijnzende clown die Heath Ledger in Christopher Nolans grimmige vervolg op zijn eigen Batman Begins neerzet – met zijn gezicht verborgen achter een uitdagende laag uitgedroogde KISS-verf – moet de meest memorabele en enge clownact uit de filmgeschiedenis zijn. Het overlijden van Heath Ledger op 22 januari 2008 maakte de film nog legendarischer. Ledger kreeg postuum een oscar uitgereikt voor zijn rol als The Joker.

Om even de puntjes op de i te zetten: geestelijke stripvader Bob Kane ontleende de look van de Jokerfiguur aan het personage van Conrad Veidt uit de stille film The Man who Laughs. Regisseur Nolan maakt in zijn gerestylde kijk op de iconische DC Comics van Batmans criminele aartsvijand opnieuw een psychopathische superschurk, als metafoor voor het post-9/11-terroristenkwaad. Batman-bedenker Bob Kane zou zich wellicht een aap schrikken bij al de duistere grandeur en ambivalentie die Nolan in deze reboot pompte. (LC/AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content