Tv-tip: The Daily Show @ TMF (22.45u)

In het humorprogramma ‘The Daily Show’ wordt het wereldnieuws binnenstebuiten gekeerd en de onzin aan de kaak gesteld. Tien redenen om vanaf vanavond te kijken naar de satirische tv-show op TMF.

The Daily Show Vanaf dinsdag 21/1, 22.50 – Comedy Central Vlaanderen

Juicht, gij die The Daily Show volgt via het wereldwijde web! Vanaf nu neemt u gewoon de afstandsbediening van uw tv erbij en u zapt – van dinsdag tot vrijdag – naar Comedy Central Vlaanderen (’s avonds op het kanaal van TMF). Tien redenen om naar The Daily Show te kijken, gratis en voor niets.

1. Jon Stewart

Zonder meer dé verklaring voor het succes van The Daily Show is presentator Jon Stewart, al aan boord sinds 1999 maar niet de oorspronkelijke host van het programma. Dat niemand zich zijn voorganger Craig Kilborn nog kan herinneren, zegt veel.

Al snel wilde Stewart de show in een nieuwe richting sturen, schrijvers en producers waren daar iets minder happig op. Het heeft hem tweeënhalf jaar gekost om de laatste weerspannige buiten te werken, zo zei Stewart in een interview. Tegenwoordig heeft hij een team acteurs en comedians die allemaal op zijn goedkeuring kunnen rekenen, en wij citeren: ‘The best f@#$ing news team.’

Door de jaren is Stewart ook een figuur geworden met een zekere macht. In oktober 2004 veroorzaakte hij ophef door in de livedebatshow Crossfire op CNN de vloer aan te vegen met de twee interviewers. Stewart vond dat ze niets deden om het politieke debat de nodige diepgang te verlenen. Partijwoordvoerders, noemde hij hen. ‘Dit programma is al heel lang slecht. Het doet Amerika pijn. Dus ik ben op jullie uitnodiging om hier te komen ingegaan om te zeggen: stop ermee. Stop met Amerika pijn te doen.’ Enkele maanden later zette CNN effectief een punt achter Crossfire. De zender gaf ook toe dat Stewarts kritiek doorslaggevend was geweest in deze beslissing. Pas afgelopen september werd Crossfire opnieuw gelanceerd – met vier nieuwe ankers.

2. De ideale wereld

Als je de ploeg van De ideale wereld naar hun grote voorbeeld zou vragen, is het bepaald niet denkbeeldig dat het antwoord The Daily Show is – dat ook aan nieuws een satirische draai geeft.

3. Moment of Zen

De trouwe afsluiter van The Daily Show. Het eerste Moment of Zen was een jak die volop aan het bevallen was. In de loop der jaren is de switch gemaakt naar korte filmpjes waarbij soundbites van voornamelijk politici uit hun context worden gelicht.

4. Oprechte verontwaardiging

The Daily Show doet het niet voor de lol, het is een programma met een missie. Het nieuws wordt binnenstebuiten gekeerd, onzin wordt aan de kaak gesteld, en met name de conservatieve Amerikaanse nieuwszenders kunnen daar niet mee lachen. Zo beticht Bill O’Reilly van Fox The Daily Show regelmatig van het verdraaien van nieuws, een beschuldiging die uiteraard meteen weer onder handen genomen wordt in The Daily Show.

Toen conservatieven recent het extreem koude weer in de Verenigde Staten aangrepen om de klimaatopwarming te ontkennen gingen Stewart en zijn best f@#$ing news team ook in de aanval: ze wezen erop dat klimaatopwarming extremer weer met zich meebrengt, niet warmer weer. Het is blijkbaar nog steeds nodig.

5. Emmy’s

The Daily Show heeft in negentien seizoenen evenveel Primetime Emmy’s gewonnen. Sinds 2003 ging er geen jaar voorbij zonder dat de show zo’n tv-Oscar won in de categorie outstanding variety, music or comedy series.

6. De gasten

Stewart kan iedereen aan zijn tafel krijgen. Barack Obama, Bill en Hillary Clinton zijn er al langs geweest, maar ook filmsterren als Scarlett Johansson, Michael Fassbender of Tom Cruise, televisiecoryfeeën als Lena Dunham (Girls) en Aaron Sorkin (The Newsroom), levende legende Martin Scorsese of rocksterren als Roger Waters en Thom Yorke schuiven graag aan in The Daily Show.

7. Jong en intelligent

The Daily Show heeft een relatief jong publiek. Vorig jaar was 80 procent van de kijkers jonger dan 49. Zes jaar geleden wees onderzoek uit dat de gemiddelde Daily Show-kijker ook intelligenter is dan die van ander nieuwsprogramma’s. Waar wacht u nog op?

8. 4,1 miljoen

Ruim 4,1 miljoen vind-ik-leuks op Facebook, dat is niet niks. Oké, pakweg Avatar stoomt aardig in de richting van de 50 miljoen likes op, maar wij hebben het altijd al meer voor de underdog gehad.

9. Time

In 2007 nam tv-criticus James Poniewozik van het weekblad Time de show op in zijn lijstje van 100 beste programma’s.

10. Quotes

Er zijn er vele, maar deze heeft ons het hardst doen lachen: ‘Het vaderschap is een geweldig iets. Je kunt er iemand mee verpesten vanaf zijn eerste dag op deze wereld.’ Een ietwat cynische wereldverbeteraar, zo hebben we onze helden graag.

Geert Verheyen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content