Tv-tip: The Company

De nieuwe zesdelige miniserie The Company doet de geschiedenis van de CIA uit de doeken.

Vrijdag 23/4, 20.40 – Canvas

Na afloop van Band of Brothers over de Tweede Wereldoorlog gaat Canvas voort met een nieuwe miniserie die helemaal rond het daaropvolgende grote conflict draait. In het zesdelige The Company staat namelijk de Koude Oorlog centraal, en dan vooral de manier waarop de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie elkaar jaren lang via hun geheime diensten probeerden te bespioneren.

* The Company is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Robert Littell uit 2002. In die pil van bijna duizend bladzijden vertelt Littell het verhaal van de CIA – bijgenaamd: ’the company’ – tijdens de Koude Oorlog, aan de hand van de belevenissen van enkele werknemers die decennialang hun Russische tegenstanders te slim af probeerden te zijn. Door het breedvoerige verhaal dat tientallen jaren overspant, werd The Company bij verschijnen wel eens vergeleken met The Godfather, het epos van Mario Puzo over de maffia.

* De hoofdpersonages in The Company zijn drie jongemannen die bij het begin van de Koude Oorlog aan Yale studeren. Jack McAuliffe (gespeeld door Chris O’Donnell) gaat na zijn studies aan de slag bij de CIA als spion en wordt als agent op het veld ingezet om de belangen van het vrije Westen te verdedigen. Jacks vriend Leo Kritzky wordt ook gerekruteerd door de CIA, maar dankzij zijn vrouw, de dochter van een adviseur van de Amerikaanse president Truman, gaat hij binnen de onderneming een heel andere richting uit. Yevgeny Tipsin ten slotte is een in Rusland geboren doctoraatsstudent die door de KGB geëngageerd wordt om in Amerika te spioneren.

* Dat trio mag dan wel centraal staan, in The Company wordt de show eigenlijk gestolen door twee nevenpersonages. Het ene is Harvey Torriti (vertolkt door Alfred Molina), een sluwe CIA-spion met als bijnaam De Tovenaar die Jack met raad en daad bijstaat bij zijn operaties. Het andere is Jesus Jack Angleton (een rol van Michael Keaton), een kettingrokende afdelingschef binnen de CIA die vanuit zijn kantoortje aan alle touwtjes trekt en alle complotten van de tegenstander probeert te doorzien.

* De zesdelige miniserie bestaat uit drie dubbele afleveringen, die elk hun eigen toon hebben. De eerste twee episodes spelen zich vooral af in het Berlijn van de jaren 50, een stad die vergeven was van de spionnen en de dubbelspionnen en waar de CIA en de KGB oog in oog stonden. De twee volgende afleveringen draaien rond twee gewelddadige gebeurtenissen die de zenuwen op scherp zetten: de opstand in Hongarije in 1956 die door de Sovjet-Unie werd neergeslagen en het incident in de Varkensbaai, waar Cubaanse rebellen met de hulp van de CIA een (mislukte) contrarevolutie tegen Castro uitlokten. In de laatste episodes volgen we ten slotte hoe de CIA tegen het einde van de Koude Oorlog op zoek gaat naar een mol die decennialang de operaties van de organisatie heeft ondermijnd.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content