Tv-tip: ‘Rode Duivels: Koude oorlog in de Lage Landen’ @ Canvas (21.45u)

Herhaling van het diepgravende tweeluik over de aanloop naar het wk voetbal van 1986, en vooral de dubbele barragewedstrijd tegen Nederland.

Na het desastreuze begin in de kwalificatieronde voor het wereldkampioenschap voetbal in Mexico, toont de succesploeg van de Rode Duivels voor het eerst tekenen van verval.

De inpassing van jonge, opkomende talenten verloopt eerder moeizaam, waardoor onze Duivels punten laten liggen. Het zwaartepunt voor een ticket naar Mexico ligt in 1985, een woelig jaar voor België vol politieke spanning (denk aanslagen CCC) en dramatische gebeurtenissen (Heizeldrama, de stadionramp van Bradford City). De nationale ploeg moet in een dubbele confrontatie met eeuwige rivaal Nederland een plaats op het wk afdwingen.

De legendarische terugwedstrijd in de tot de nok gevulde Rotterdamse Kuip behoort sindsdien tot het collectieve geheugen als ‘die met het kopbaldoelpunt van Georges Grün’. Deze tweedelige, diepgravend documentaire wordt gespijsd met getuigenissen van onder andere Eric Gerets, Jan Ceulemans, Franky Vercauteren, Ruud Gullit en Leo Beenhakker. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content