Tv-tip op 1/1: Het Spiegelpaleis

Op nieuwjaarsdag start StuBru-presentator Sam De Bruyn met Bruno Wyndaele een nieuwe quiz op één: Het spiegelpaleis.

Wordt 2013 het jaar waarin Sam De Bruyn zich omturnt van radio- tot tv-ster? Hij laat er alvast geen gras over groeien: op nieuwjaarsdag start hij samen met Bruno Wyndaele een nieuwe quiz, Het spiegelpaleis. Het programma wordt opgenomen in het Vlaams Parlement, waar 66 kandidaten aan de hand van quizvragen op zoek gaan naar de ware aard van de Vlaming.

Er trekken ongetwijfeld veel tv-makers aan je mouw. Waarom koos je voor Bruno Wyndaele? Sam De Bruyn: Vanwege Bruno zelf. Ik ben altijd op zoek naar mensen van wie ik kan bijleren. En dat is bij Bruno zeker het geval. Al van bij ons eerste gesprek merkte ik dat het de bedoeling was dat ik echt bij dit programma betrokken zou zijn.

Hoe werd Het spiegelpaleis aan jou uitgelegd? De Bruyn: De formule was nog heel vaag. Dat sprak mij ook aan: zo raakte ik betrokken bij de ontwikkeling. Het idee was om een quiz over de Vlaamse aard te doen. Toen kwam er iemand met het idee om dat vanuit het Vlaams Parlement te doen. Op het eerste gezicht een onmogelijk gedacht maar het leuke aan De Filistijnen (Wyndaeles productiehuis, nvdr.) is dat zo’n idee niet wordt weggelachen. Bruno en de producer zijn toestemming gaan vragen aan parlementsvoorzitter Jan Peumans. Na overleg met de andere partijen zegde hij toe.

Hoe nemen jullie Het spiegelpaleis op zonder de parlementaire werkzaamheden te verstoren? De Bruyn: We filmen in het halfrond tijdens het kerstreces en daarna tijdens de weekends. Dat is zo afgesproken met het parlement. Of ik op zo’n momenten niet liever thuis zou zitten? Maar nee, ik heb een te geweldige job om daarover te klagen.

Wat is jouw rol? Die van de bevallige assistent? De Bruyn: Bevallig? (lacht) Alvast dat durf ik te betwijfelen. De quizkandidaten zullen plaatsnemen in de banken van het halfrond. Hun antwoord kiezen ze met de stemknoppen van de parlementsleden. Mijn taak bestaat erin om te pendelen tussen de kandidaten, te polsen hoe het met hen gaat, te vragen waarom ze een bepaald antwoord hebben gegeven. Ik kijk ernaar uit, het is de eerste keer dat ik zoiets doe.

De aard van de Vlaming, is dat in deze tijden van polarisering geen heikel thema voor een quiz? De Bruyn: Voor alle duidelijkheid, we gaan niet op zoek naar de beste Vlaming. Aan de hand van quizvragen over thema’s als eten, geld en taal willen we achterhalen hoe de Vlaming in elkaar zit. Voor elke aflevering zijn er ook enquêtes afgenomen, vaak met verrassende uitkomst. Bedoeling is om de Vlaming op entertainende wijze een spiegel voor te houden, vandaar de naam Het spiegelpaleis.

Heb je Bruno Wyndaele nog geen ruil voorgesteld: laat hem een keer te gast zijn bij Sound of Sam op Op12? De Bruyn: (lacht) Dan moet Bruno wel kunnen dj’en. (denkt even na) Maar natuurlijk kan hij dat, hij was jarenlang presentator bij Scorpio. Jammer dat de tv-uitzendingen van Sound of Sam momenteel zijn afgelopen, ik had Bruno graag in de weer gezien achter de draaitafel. (HVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content