TV-tip: Nieuwe HBO-serie over Praagse Lente @ Canvas (21.10u)

Canvas toont de driedelige HBO-miniserie ‘Burning Bush’, over de Tsjechische student Jan Palach die zichzelf in 1969 op het Venceslas-plein in brand stak, uit protest tegen de bezetting van zijn land.

Burning Bush – Aflevering 1

Canvas, 21.10u

Canvas toont vanaf dinsdag 7 januari het driedelige HBO-drama ‘Burning Bush’, rond de wanhoopsdaad van de Tsjechische student Jan Palach tijdens de Praagse Lente. Hij stak zichzelf op 16 januari 1969 met benzine in brand uit protest tegen de bezetting van zijn land door de Sovjet Unie, die een jaar eerder begonnen was. Vier dagen later bezweek hij aan zijn verwondingen.

De reeks vertelt het verhaal van Palach niet als een klassieke biografische film, maar focust op de gevolgen van zijn verzetsdaad voor het politieke en sociale tijdsklimaat. De rol van de jonge advocate Dagmar Buresova (vertolkt door Tatiana Pauhofova) staat daarbij centraal. Zij wordt ingeschakeld door de ouders van de martelaar om zijn spirituele erfenis te verdedigen in een proces tegen de Communistische Partij. Daarnaast volg de reeks de andere studenten die actie blijven voeren voor de idealen van de Praagse Lente, ondanks de harde repressie van de geheime politie.

De filmversie van ‘Burning Bush’ was dit jaar de Tsjechische inzending voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film, maar haalde uiteindelijk de longlist niet omdat hij eerder op televisie werd vertoond.

Agnieszka Holland die de prent regisseerde, maakte de Praagse Lente zelf mee en zat zelfs een tijdje in de gevangenis. De befaamde cineaste werkte eerder mee aan het scenario van ‘Trois couleurs: Bleu’ van collega Krzysztof Kie?lowski en aan de topreeksen ‘The Killing’ en ‘The Wire’. Ze verwierf ook bekendheid met films als Europa Europa (1990), Olivier, Olivier (1992) en The Secret Garden (1993).

Met deze reeks wil ze ‘jonge Tsjechen de kans geven om terug te kijken naar het verleden van hun land en hun eigen identiteit te onderzoeken.’ Een reeks die aanzet tot nadenken. (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content