Tv-tip: ‘Medialogica: The usual suspects’ @ Ned2

© AFP

Vanavond start het derde deel van de docureeks Medialogica met ‘The usual suspects’: Anders Breivik richtte in 2011 een bloedbad aan, waarom werd meteen gedacht aan moslimextremisten?.

Medialogica: The usual suspects
Nederland 2 – 21.30u

In dit programma over het gedrag van de media wordt de eerste berichtgeving na de dubbele aanslag van massamoordenaar Anders Breivik, op 22 juli 2011, van dichterbij bekeken. In verschillende nieuwsprogramma’s werd druk gespeculeerd over de dader(s). Daarbij werd bijna uitsluitend gekeken in de richting van islamitische terreurgroeperingen.

Al Qaida zou opnieuw hebben toegeslagen. De aanslag zou zijn opgeëist door de Ansar al-Jihad al-Alami. Noorwegen zou doelwit zijn van extreme moslims omdat het land troepen heeft in Libië en Afghanistan.

Zelfs nadat de Noorse politie rond 20.00 uur berichtte over de aanhouding van een blonde, Noorse jongeman, weken de zogenaamde deskundigen nauwelijks af van hun uitgangspunt.

Journalisten van de ARD, Al Jazeera en de BBC blikken terug op wat er foutliep bij de berichtgeving op die fatale 22 juli. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content