Tv-tip: ‘Mad Dog: Gadaffi’s Secret World’ @ Canvas (20.40u)

© Epa

BBC-documentaire over de Libische dictator Moe’ammar Mohammed al-Khaddafi (1942-2011) en zijn wrede regime.

Het Westen had een haat-liefdeverhouding met de extravagante Libische leider Moe’ammar Mohammed al-Khaddafi. De ‘Mad Dog’, zoals Ronald Reagan hem noemde, bezat gigantische hoeveelheden olie.

Wanneer hij naar het buitenland reisde, bedekt met valse eretekens, nam hij altijd zijn kogelvrije tent mee. Zijn kamelen parkeerde hij voor de deur. Zijn familie leefde in weelde: een van zijn zonen verzamelde witte tijgers en een andere had een jacht van 500 miljoen dollar.

Khadaffi stond bekend voor zijn harde regime. Hij gebruikte moord en marteling om de oppositie het zwijgen op te leggen. Het Westen keek de andere kant uit. De Britse geheime dienst hielp hem zelfs bij de arrestatie van een van zijn tegenstanders in het buitenland. Diezelfde week ondertekende Tony Blair een groot energiecontract in Libië.

Tijdens deze docu komen kroongetuigen en intimi van de voormalige dictator aan het woord, waaronder een vrouwelijke bodyguard, een FBI-overloper die wereldwijd zijn vijanden uitschakelde en de weduwe van een minister die lijk Khadaffi in een koelkast bewaarde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content