Tv-tip: La Meglio Gioventù @ Ned 2 (23.15u)

Wie deze briljante kroniek over het Italië van de laatste halve eeuw altijd al heeft gemist, krijgt een nieuwe kans. Nederland 2 toont de integrale versie, goed voor 6 uur meeslepende cinema.

La Meglio Gioventù (2003) *****

23.15u – 05.15u

In de schitterende familiekroniek ‘La Meglio Gioventù’ blikt regisseur Marco Tullio Giordana terug op veertig jaar Italiaanse geschiedenis.

Centraal staan de twee broers Carati: Nicola en Matteo, de ene een psychiater die zijn leven in het teken stelt van de geesteszieken, de ander een politierechercheur. Naast hen verschijnen een handvol vrienden en geliefden in het vizier: Giorgia, Giulia, Mirella, de arbeider Vitale, de hoge functionaris Carlo, een zus in het gerechtelijke apparaat. Allemaal samen voldoende aanknopingspunten om te verhalen over aantal sterke maatschappelijke thema’s (anti-psychiatrie, terreur van de Rode Brigade, strijd tegen de maffia, massaontslagen en corruptieschandalen) en markante faits divers (van de overstromingen in Firenze in 1966 tot de Italiaanse overwinning van de wereldbeker voetbal in 1982). Interessant is dat veel van die cruciale episodes van verschillende kanten worden belicht.

Alles begint bij de twee broers die een psychiatrische patiënte willen redden. Maar hun plan gaat helemaal de mist in..

La Meglio Gioventù is een meeslepend epos met sterke karakters en dito vertolkingen. Een oerklassieke vertelling,opgebouwd als een lijvige roman waarin je de personages ziet opgroeien en groeien, en die inkijk biedt in een heel mensenleven én de grote wereld eromheen. Nederland 2 toont de integrale versie. Voor wie zes uur continue cinema te veel van het goede is, kan altijd de digicorder inschakelen om het kijkplezier te verdelen over het hele weekend. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content