Tv-tip: het nieuwe seizoen van ‘Trapped’ is een western op z’n IJslands

© .

U mag in de titel hierboven een IJslandse variant op The Good, the Bad and the Ugly lezen. Seizoen 2 van Trapped is namelijk een western, maar dan in het Hoge Noorden.

Natuurgeweld en landschappen die qua ruwe schoonheid kunnen wedijveren met Game of Thrones-locaties, naar schaap ruikende wollen truien en een zachtmoedige reus die tijdens zijn moordonderzoek botst op boze boeren, neonazi’s, een rebelse dochter, een in brand gestoken minister en de macht van de zware industrie: ook het tweede seizoen van Trapped is nordic noir van de bovenste plank.

De serie is het liefdeskind van Baltasar Kormákur. De IJslander regisseerde Mark Wahlberg in Contraband, Jake Gyllenhaal in Everest en Shailene Woodley in Adrift maar verkiest het gure IJsland boven Hollywood. ‘Maar ik had Trapped nooit kunnen maken zonder de ervaring die ik daar opdeed.’

Ik wilde Andri: geen dronkaard, geen charismatische man maar een reus van een vent die een stuk zachter is dan al die overspelige macho’s.

Wat onderscheidt jouw flik Andri van andere tv-detectives?

Baltasar Kormákur: ZDF, de Duitse coproducent, drong aan op een traditionele detective: een te veel drinkende, getormenteerde maar mooie man bij wie Duitse huisvrouwen massaal kunnen wegsmelten. Maar ik wilde Andri: geen dronkaard, geen charismatische man maar een reus van een vent die een stuk zachter is dan al die overspelige macho’s. Ik vind hem moderner dan de meeste van zijn tv-collega’s. Visueel interessant is ook dat zijn politiepartner Hinrika net erg klein is. Hij is de trol, zij de elf.

Zie je Trapped als een saga?

Kormákur: Nee, als een western maar misschien is dat hetzelfde. IJslandse saga’s lijken op westerns: ze gaan over mensen die om land vechten. Trapped is een IJslandse western: een klein dorp, een uit de hand lopend conflict over grond, een sheriff die het moet oplossen.

En adembenemende natuurlandschappen.

Kormákur: Klopt. (lacht) In dit tweede seizoen speelt een geothermische krachtcentrale een sleutelrol. Kan ik het helpen dat die zich meestal op moeilijk te bereiken, fotogenieke plekken bevinden?

In het nieuwe seizoen doet de neonazistische beweging Hamer van Thor ook lelijk. Heeft ook IJsland last van extreemrechts?

Kormákur: Zoals meestal loopt IJsland wat achter. We kregen minder snel buitenlanders over de vloer, maar dat is nu aan het veranderen. Dat wekt veel argwaan en woede op. Maar het mocht geen karikatuur worden. Zo is de razende betoger uit de eerste aflevering geen neonazi maar een boze boer die met lede ogen aanziet hoe de wereld in zijn nadeel verandert. Die man is geen idioot, hij gelooft emotioneel in wat hij zegt over de IJslandse identiteit.

Het leidt wel tot racistisch geweld.

Kormákur: De begrijpelijke woede wordt op de verkeerde uitgewerkt en dat kun je niet goedpraten. Ik heb het niet kunnen laten om de Ghanees met de donkerste huid de meest karakteristiek IJslandse trui – het nationale kostuum – te laten dragen: zo jaag ik elke racist in IJsland op stang.

Trapped 2

In Play More vanaf 24/2 en op DVD en lumiereseries.com vanaf 26/3.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content