Tv-tip: Headhunters @ NPO3 (22.35u)

© gf

In deze spannende thriller, een van de meest bezochte Noorse films ooit, draait het verhaal rond een headhunter die er een bijverdienste als kunstrover op nahoudt. De Amerikaanse remake komt eraan.

Headhunters

Vrijdag 6/2, 22.35 – NPO3. Morten Tyldum, Noorwegen-D 2011

Moet het nog gezegd dat de Scandinavische misdaadliteratuur welig tiert? Na Henning Mankell en Stieg Larsson zag ook de Noorse bestsellerauteur Jo Nesbø een van zijn populaire thrillers verfilmd. Headhunters is moord en doodslag in Oslo, met een bijrol voor een schilderij van Pieter Paul Rubens. Alles draait om de laatste van vijf regels die een kunstdief voor zichzelf heeft opgesteld: ‘Uiteindelijk zul je ofwel een kunstwerk stelen dat zo duur is dat je nooit meer hoeft te werken, ofwel zul je gepakt worden.’

De arrogante, narcistische Roger Brown (Aksel Hennie) werkt als headhunter maar houdt er ook een bijverdienste als kunstrover op na. Daar heeft hij twee goede redenen voor. Trots, omdat zijn kleine gestalte hem met een minderwaardigheidscomplex opzadelt. En hebzucht, want Roger wil zijn luxueuze levensstijl in stand houden – hij woont in een glazen designhuis met een mooie blonde vrouw die regelmatig met dure geschenken moet worden verwend. Wanneer hij Clas Greve (Nikolaj Coster-Waldau, Jaime Lannister in Game of Thrones) ontmoet, een klant die een echte Rubens heeft hangen, denkt hij opnieuw aan die vijfde regel. Alleen heeft Roger zijn tegenstander verkeerd ingeschat: Clas is een voormalige huurling en elitesoldaat die weigert achterover te leunen.

Dat Morten Tyldum een klassiek verhaal adequaat kan verfilmen, weten we ondertussen van The Imitation Game, zijn biopic over Alan Turing. Headhunters is visueel niet bijzonder, maar Tyldum geeft zijn thriller, een van de meest bezochte Noorse films ooit, wel een rotvaart mee. Trouw aan het boek van Nesbø jaagt Tyldum voortdurend het tempo omhoog met verrassende zij het niet altijd even geloofwaardige plotwendingen, waarin onder meer een pitbull, een tractorcrash en een beerput centraal staan. En u mag er gerust een satire op het fenomeen geldwolf in zien. Heerlijk spannend én hilarisch. De Amerikaanse remake komt eraan. (LJ)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content