Tv-tip: Hair High @ Arte (00.10u)

© gf

Grease op wiet: dat schotelt Bill Plympton, de John Waters van de animatiefilm, u in Hair High (2004) voor.

Grease op wiet: dat schotelt Bill Plympton, de John Waters van de animatiefilm, u in Hair High (2004) voor. Op Echo Lake High zijn quarterback Rod (van de Fighting Cocks) en cheerleader Cherri het populairste én meest gevreesde koppel. Dat ondervindt ook Spud, een tengere en verlegen nieuwkomer. Hij maakt de fout om iets te onhandig met zijn scooter langs de wagen van Rod te rijden en moet als straf voortaan als Cherri’s slaafje optreden. Voor wat volgt, heeft Plympton duidelijk naar de teen movies en highschool dramas uit de jaren vijftig gekeken – inclusief een dodelijk chicken game en de traditionele prom – maar dan met veel seks, geweld en satire. Alles wordt opgediend in de surrealistische en elastische animatietraditie van grootmeester Tex Avery.

Het verhaal doet er bij Plympton eigenlijk niet echt toe. Van een tongkus die in een psychedelische stroom flowerpower verandert, over een voetbalmascotte die zich ontpopt tot een geile dekhengst tot reptielen die uit het hoofd van een wandelend skelet gekatapulteerd worden: de explosie van groteske gags, opgediend op een bedje van rockabillysongs, is de onweerstaanbare motor.

Plympton, een gewezen illustrator en cartoonist, zweert bij zijn onafhankelijkheid – hij stuurde ooit Disney wandelen. Ook Hair High is daarvan doortrokken: laat je verbeelding niet temmen. Wat het werk van dit gekke genie verder apart maakt, is de onopgesmukte stijl die je uit duizenden herkent. De animatie is zo rudimentair dat je soms de indruk krijgt dat je naar kladwerk kijkt. Plympton gebruikt zelden of nooit de computer voor het animeren van zijn potloodtekeningen, al durft hij tegenwoordig zijn werk wel digitaal in te kleuren. Die aanpak versterkt de waanzinnige sfeer nog meer. Hoeft het te verbazen dat deze man tot zijn fans even prettig gestoorde geesten als Terry Gilliam en Simpsons-opperhoofd Matt Groening mag rekenen? Die laatste vindt u overigens in de stemmencast van Hair High terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content