Tv-tip: ‘Dockland: Belfilm – Cinematek’ @ Canvas (20.40u)

Documentaire over het Koninklijk Belgisch Filmarchief, een van de grootste en belangrijkste filmarchieven ter wereld.

Wij hebben in dit land een filmarchief waar de wereld ons om benijdt. Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief, telt ondertussen 75.000 titels en is daarmee een van de grootste en belangrijkste in de wereld. Het prestigieuze Moma in New York organiseerde in 2013 zelfs een festival om de 75ste verjaardag te vieren van het filminstituut, dat in ons eigen land minder bekend is.

Deze documentaire van Sarah De Bisschop en Tom Theunis neemt de kijker mee naar de opslagplaatsen waar zowel filmklassiekers en docu’s, als oorlogsjournaals, familiefilmpjes en censuurstrookjes keurig geborgen liggen. De beste print van Citizen Kane (1941) ligt hier, de beste print van King Kong – de originele uit 1933 – ligt hier en regelmatig duiken er ook verborgen schatten op, zoals de verloren gewaande Amerikaanse propagandafilm ‘Hitler’s Reign of Terror’.

Roemrucht verleden

Hoe groeide deze collectie uit tot een van ’s werelds grootste? En wat betekent Cinematek voor filmliefhebbers, cineasten, wetenschappers en – bij uitbreiding – voor ons allemaal? Zo won Martin Scorsese er met zijn eerste kortfilm ‘The Big Shave’ ooit een filmfestival. Het betekende meteen het begin van een imposante filmcarrière. In de jaren vijftig kwamen Parijse cinefielen als François Truffaut en Alain Resnais tot in Brussel om de films te bekijken die ze nergens anders vonden. Cinematek heeft een roemrucht verleden.

De Belgische cineasten Luc Dardenne, Stijn Coninx, Jan Verheyen, Jaco Van Dormael, Michaël Roskam en vele anderen graven in het archief en vertellen over de plaats waar hun passie voor de film begon. ‘Belfilm: Cinematek’ gaat dan ook vooral over die liefde voor de cinema, en het belang van beelden voor onze eigen geschiedenis en ons geheugen. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content